videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

I Čimburijada ove godine online

Čimburijada, višedecenijska manifestacija povodom obilježavanja prvog dana proljeća, ove godine, zbog pandemije koronavirusa, neće biti obilježena kao prethodnih godina. Tradicija ne prestaje, budući da će brojni Zeničani, ovaj njima poseban dan, obilježiti u užem krugu ljudi.

Dvadeset i prvog marta hiljade Zeničana tradicionalno se okuplja na obalama rijeke Bosne.

Iz Foruma građana Zenica, koji godinama upotpunjavaju ovu manifestaciju  kulturnim dešavanjima, ističu kako je važno održati je i u ovim vremenima, na nešto drugačiji način, u svojim domovima.

„S obzirom na to da je danas sve online, i mi smo tako organizovali jedno takmičenje, gdje će ljudi nama slati fotografije pripremanja čimbura - tri najbolja rada će biti nagrađeni prikladnim poklonima“, kaže Drago Đorđić, potpredsjednik Foruma građana Zenice.

Forum građana radi na projektu uvrštavanja Čimburijade u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine. Njen duhovni značaj i prepoznatljivost jedinstvena su turističa atrakcija.

„Zeničani žive za Čimburijadu, a nama je cilj da urbanizujemo samu Čimburijadu, da uspostavimo sve ekološke norme i da - jer ona zaista ima jedan urbani sadržaj - na taj način očuva svoju tradiciju“, ističe Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenica.

Zabrana Vlade ZDK-a o održavanju proslava, koja je stupila na snagu danas, obuhvata i proslavu Čimburijade te su Zeničani pozivani na strogo poštivanje donesenih mjera.

federalna.ba

Čimburijada Zenica
UNZE Zaustavimo femicid u Bosni i Hercegovini femicid performans Zenica
0 06.12.2023 18:57
Smotra predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva Zenica
0 01.12.2023 19:03
Nezir Pivić Dan državnosti Bosne i Hercegovine Zenica
0 25.11.2023 22:07
ZDK Zenica korupcija antikorupcija borba protiv korupcije
0 21.11.2023 19:38