Huskić: Zapadni Balkan može poslužiti kao podesan čip za potkusurivanje

Evropski parlament je sinoć usvojio Rezoluciju kojom osuđuje Rusiju da želi iskoristiti etničke tenzije na Zapadnom Balkanu kako bi rasplamsala sukobe i podijelila zajednicu. Rezolucija je politički čin, ali je značajna jer osuđuje strano miješanje u demokratske procese u Evropskoj uniji. Dobila je snažnu podršku sa 552 glasa za, svega 81 protiv i 60 suzdržanih. 

Politički analitičar Adnan Huskić smatra da Zapadni Balkan nije regija u kojoj se može očekivati prelijevanje sukoba u onoj mjeri u kojoj bi se moglo očekivati u Modlaviji ili državama koje su direktno naslonjene na Rusiju.

"Rusija je ipak definisala neku sferu svog uticaja u tom smislu i mislim da je crvena linija povučena tada sa Gruzijom, gdje se pokazalo dokle može ići ta neka prozapadna orjentacija ili zapadna orjentacija država koje su prethodno bile u sovjetskoj sferi. Tako da, s te strane bih rekao ne. Međutim, da postoji mogućnost da se koristi Zapadni Balkan kao podesan čip za potkusurivanje sa Zapadom u smislu negativnog uticaja koji Rusija ovdje može imati i ima, posebno u zadnje vrijeme, u smislu destabilizacije. Ako pogledate posebno izjave gospodina Radmanovića od neki dan gdje je on govorio o tome da postoje alternative i da treba govoriti o alternativama članstvu EU, da ne mora nužno da postoji konsenzus trenutno oko toga da BiH treba da ide u EU, to je jedan stav koji sam ja prvi put čuo iz usta prethodnog ruskog ambasadora."

O posjeti njemačke ministrice vanjskih poslova Sarajevu, Beogradu i Prištini kaže da je iznimno bitna.

"Posebno zato što smo do sada imali jednu politiku Njemačke kojoj je nažalost u podjeli odnosa pripao Zapadni Balkan. Francuska se bavila nekim drugim pitanjima i osjetila se na neki način ova situacija kad je otišla Angela Merkel, pa nakon što gospodin Scholz još uvijek nije dovoljno afirmisan na toj sceni da bi postao snažniji akter. Osjeti se na neki način da je njemačko prisustvo falilo. Međutim, mislim da nova vlada u Njemačkoj donosi jednu novu kvalitetu u odnosima. Više se ne radi samo o tome da se podilazi onima koji su garant sigurnosti, kao što je bio slučaj sa Vučićem. Zadnja vanjskopolitička posjeta Angele Merkel je bila Srbiji, što mislim da je potpuno paradoksalno. Država koja je dvije godine zaredom proglašena hibridnim režimom. Tako da će vjerovatno ponovo biti vraćena na dnevni red ona pitanja na koja smo mi malo i zaboravili. Pitanja vrijednosti, pitanja vladavine prava i da će ona ponovo biti afirmirana i u procesu proširenja", zaključio je Huskić.

Ovo je dio gostovanja u magazinu Svijet. Kompletnu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Adnan Huskić Zapadni Balkan
Zapadni Balkan obnovljivi izvori energije
0 17.11.2022 14:38
Gordan Grlić Radman Zapadni Balkan sankcije Rusiji
0 14.11.2022 15:36
Brisel sastanak ministara vajnskih poslova Zapadni Balkan
0 14.11.2022 11:50
Ursula von der Leyen Berlinski proces EU Zapadni Balkan
0 03.11.2022 15:19
Zapadni Balkan sporazumi Berlinski proces
0 03.11.2022 12:42
Olaf Scholz Berlinski proces Zapadni Balkan
0 03.11.2022 10:18