Huskić: Njemačka uspijevala da kompenzira izostanak snažnijeg angažmana EU prema ovoj regiji

"Iskreno se nadam da će postojati određena doza kontinuiteta u smislu angažmana Njemačke. Ono čemu mi trenutno svjedočimo u BiH, ali i cijeloj regiji je izostanak Njemačke iz svega što se trenutno dešava i to je direktan rezultat činjenice da dolazi do promjene vlasti u Njemačkoj, da odlazi jedna dugogodišnja, vrlo bitna politička figura Angela Merkel i da sada imamo novu vladu koja, ne samo što ima novu osobu na čelu, već se sastoji od tri stranke koje do sada nisu koalirale", istakao je profesor međunarodnih odnosa Adnan Huskić za Svijet.

"Mislim da će činjenica da se ovdje sada radi o portfoliju vanjskih poslova koji je pripao Zelenima, da će se osjetiti ipak jedna vrsta razlike. Mislim da je za očekivati da će se nova njemačka ministrica vanjskih poslova malo više posvetiti pitanjima suštinskih vrijednosti, ne samo geopolitike u odnosu prema regiji Zapadnog Balkana, što bi upravo za dosadašnje partnere Njemačke kao što je sbrijanski predsjednik Aleksandar Vučić moglo djelimično značiti promjenu. Dakle, Zeleni su uvijek bili mnogo otvoreniji po pitanjima vladavine prava, građanskih prava- Čini mi se da ovdje upravo u tom segmentu imamo ozbiljne regresije, ne samo u Srbiji, već u cijeloj regiji. Kontinuitet u smislu prisustva Njemačke, jer je ova regija uvijek bila u fokusu Njemačke, a sa druge strane promjene jer ipak tih promjena mora biti zato što se radi o bitno drugačijim političkim akterima sa bitno drugačijom agendom."

Navodi da je Njemačka u jednom dijelu uspijevala da kompenzira izostanak nekog snažnijeg angažmana EU prema ovoj regiji.

"Jako puno su radili na tome da se kroz povezivanje rješavaju politički problemi koji postoje među državama u regiji. Istovremeno, postojao je taj otklon ka određenoj vrsti političara koje mi u regiji podrazumijevamo kao bitne političke figure, a koji su ustvari gotovo pa autoritarni lideri. Mislim da će upravo kod goposdina Vučića najvidljivija biti ta vrsta promjene, tačnije snažnijeg fokusa koji bi nova njemačka vlast trebala imati prema regiji Zapadnog Balkana i pojedinačnim političarima u njoj. Do sada se, na neki način, najviše cijenilo to što je Aleksandar Vučić snažna politička figura koja za Njemačku može da isporuči ono što je do sada bilo bitno, a to su makar naznake nekog pokušaja da se dogovori sa Kosovom. Mislim da to neće biti dovoljno za novu ministricu vanjskih poslova."

Huskić pojašnjava da su različita gledanja među koalicionim partnerima o tome gdje Njemačka sebe vidi u vojnom smislu.

O odnosu Njemačke prema EU kaže: "Uvijek je postojao i partnerski i takmičarski odnos između Njemačke i Francuske koje su se uvijek smatrale nekom osovinom EU. Jasno je da sa odlaskom Angele Merkel ostaje jedan veliki, prazan prostor koji tek treba da se popuni."

federalna.ba

Adnan Huskić Svijet
Svijet
0 02.12.2022 19:47
Svijet
0 25.11.2022 20:08
Svijet
0 18.11.2022 19:46
Svijet populacija
0 15.11.2022 07:57
Svijet
0 11.11.2022 20:00