Huskić: Ima i drugih tema o kojim se mora razgovarati

O predstojećim izborima, predizbornoj krizi, ali i posjeti Charlesa Michela – za Dnevnik 2 je govorio politički analitičar Adnan Huskić.

Za Michelovu posjetu kaže da je pokazala neku vrstu dezorijentacije EU-a: “Ono o čemu se u kuloarima pričalo prije dolaska – o novom pokušaju izmjene Izbornog zakona, prema onome što se zahtijevaju stranke okupljene oko HDZ-a BiH, a nakon lobiranja Hrvatske – očito se odustalo od toga. Posjeta se, iako je fokus promijenjen, desila – on se sastao s ljudima koje smatra ključnim za ovo pitanje”.

Huskić podsjeća na izniman napor Hrvatske – zadnjih godina je u fokus vanjskopolitičke aktivnosti stavila pitanje BiH i izborno zakonodovastvo kako to zahtijeva HDZ BiH: “S druge strane, imali smo jednu strašnu neaktivnost i uljuljkanost u neku percepciju toga da naši prijatelji - ljudi koji su za neku drugačiju i normalniju verziju BiH – da se te stvari ne mijenjaju vremenom. Mislim da se potcijenila mogućnost Hrvatske u tom smislu, da sada ubiremo plodove toga – jer ima masa političara prema kojima je Hrvatska intenzivno nastupala u pokušaju da se predstavi BiH na jedan bitno drugačiji način. Vrlo bitno je da se sada sačeka – zato što imamo situaciju u kojoj su najmanje dvije države – Njemačka se još nije jasno pridružila ovom procesu i mislim da će dati potpuno novu dinamiku pregovorima. Ono što je dosad bilo ona stolu više neće biti u fokusu i da će se stvari morati postaviti malo šire”.

Komentarišući sastanak Michela s Izetbegovićem i Čovićem, Huskić ističe da ima i drugih tema o kojim se mora razgovarati i da je poenta da EU na njih vrati fokus.

Potpuno je svejedno ko će dati novac za izbore, kaže Huskić. U razgovorima s brojim diplomatima, dodaje, dobijao je uvjeravanja da će izbori biti održani, da će novca biti – s ove ili one strane: “Mislim da je HDZ BiH potrošio sve pokušaje za uslovljavanje”.

Najgora moguća situacija je da Milorad Dodik organizuje izbore samo u RS-u, ali toga su svi u međunarodnoj zajednici svi svjesni i da to neće dozvoliti.

Što se tiče kandidature Denisa Bećirovića, Huskić za njega kaže da jedina osoba koju je opozicija mogla iznjedriti da reflektira preferencije građana: “I po reakcijama iz SDA i Bakira Izetbegovića, koji još nije potvrdio svoju kandidaturu – što je indikativno – to je jedno od ključnih pitanja na koja treba obratiti pažnju. Jasno je da nervoza postoji i da se sada situacija na političkoj sceni, barem što se tiče bošnjačko-bosanskih glasova, bitno mijenja. Ovo neće biti jednostavno za SDA”.

federalna.ba

Adnan Huskić Dnevnik 2
Dnevnik 2 Dnevnik FTV
0 01.10.2023 20:30
Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Dnevnik 2 Milica Pralica udruženi zločinački poduhvat
0 30.09.2023 20:47
Dnevnik 2
0 30.09.2023 20:22
Dnevnik 2 Dnevnik FTV
0 29.09.2023 20:21
Dnevnik 2
0 28.09.2023 20:15
Dnevnik 2
0 27.09.2023 20:03