Hrvatu zarobljenom u Ukrajini prijeti smrt
(Izvor: Ilustracija)

Hrvatu zarobljenom u Ukrajini prijeti smrt

Hrvatu V.P., kojega je separatistički sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva, prijeti smrtna kazna, objavili su u ponedjeljak ruski mediji.  Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Hrvata i još četvoricu stranih državaljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.

Trojici, uključujući hrvatskog državljanina, prijeti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Mathias Gustafsson, prenosi agencija TASS. Sva trojica uhićena su u i oko grada Mariupolja. Pozivajući se na suca, TASS navodi da bi suđenje moglo nastaviti početkom oktobra. 

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv svog građanina, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova ranije ovoga mjeseca. 

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio čovjek, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji. 

federalna.ba

Hrvatska Ukrajina zarobljavanje