Hrvatska obilježava Dan državnosti: Zvaničnici položili cvijeće kod Spomenika domovini
(Izvor: AA)

Hrvatska obilježava Dan državnosti: Zvaničnici položili cvijeće kod Spomenika domovini

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, članovi Vlade i Sabora sudjelovali su na obilježavanju Dana državnosti polaganjem vijenaca kod Spomenika domovini ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Jandroković je izjavio kako su prošle 33 godine od konstituiranja prvog višestranačkog, demokratskog Hrvatskog sabora te kako je danas dan kada se obilježava polaganje temelja suvremene, demokratske hrvatske države.

“To je ishodišna točka nakon koje je postalo jasno da hrvatski narod želi samostalnu, suverenu, slobodnu državu i da nakon razdoblja od 45 godina komunističkog, totalitarnog režima želi demokraciju, slobodu i višestranačje. Sve te ciljeve uspjeli smo ostvariti”, izjavio je Jandroković.

Plenković je naglasio kako su počeci stvaranja hrvatske državnosti, od 30. svibnja 1990. do primanja Hrvatske u Ujedinjene narode (UN) u svibnju 1992. godine bili najteži i ključni period za suvremenu Hrvatsku.

“Današnji dan je prigoda da zahvalimo hrvatskim braniteljima, prije svega, ponajviše onima koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu i demokraciju, da se prisjetimo predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je imao vizionarski pogled na samostalnost i neovisnost hrvatskog naroda, koji je uz plebiscitarnu pomoć hrvatskog naroda na referendumu 1991. uspio ostvariti slobodu, neovisnost i samostalnost”, poručio je Plenković.

Na ovom događaju nije nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je ranije izrazio svoje neslaganje s datumom obilježavanja Dana državnosti, što su neprimjerenim ocijenili premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković.

Predsjednik Vlade s članovima Vlade sudjelovat će povodom Dana državnosti i na svetoj misi za Domovinu koju će predvoditi mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i metropolit.

Središnja svečanost proslave Dana državnosti i 10. godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji obilježit će se svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu uz izravan prijenos na prvom programu Hrvatske televizije.

federalna.ba/AA

Hrvatska Dan državnosti
Zoran Milanović BiH Hrvatska granice
0 27.09.2023 15:15
Andrej Plenković Hrvatska Bosna i Hercegovina
0 22.09.2023 22:13
Hrvatska euro kovanica
0 15.09.2023 13:03