Hrvatska: Na letovima aviona unutar Schengena od danas bez graničnih kontrola

Hrvatska: Na letovima aviona unutar Schengena od danas bez graničnih kontrola

Na aerodromima u Hrvatskoj od danas su ukinute granične kontrole putnika na letovima unutar šengenskog prostora. Hrvatska je 1. januara postala članica Schengena čime su ukinute kontrole na unutrašnjim kopnenim i morskim granicama.

Primjena šengenskih pravila na aerodromima iz tehničkih razloga bila je najavljena za 26. mart, kada je i početak ljetnog reda letenja. Ministarstvo unutrašnjih poslova RH objavilo je da je s današnjim danom devet međunarodnih aerodroma u Hrvatskoj počelo punu primenu Šengenske pravne tekovine - to su aerodromi u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci i Osijeku te na Malom Lošinju i Braču.

U saopćenju se ističe da će od ukupnog broja putnika u zračnom saobraćaju u prosjeku 70 posto biti putnici unutar Schengena, a 30 posto van tog prostora. Izuzetak je aerodrom u Dubrovniku, gdje je podjednak broj obje grupe putnika.

MUP dodaje da će na aerodromima biti ostvareni svi tranzicijski planovi i obavljena sva potrebna infrastrukturna prilagođavanja u cilju definisanja tokova putnika, odnosno odvajanja šengenskih i nešengenskih letova.

federalna.ba

Schengen Hrvatska aerodromi zračne luke
Sevlid Hurtić Pula Hrvatska Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske
0 27.05.2023 17:14
BiH Hrvatska Elmedin Konaković Gordan Grlić Radman
0 24.05.2023 20:29
sveštenik zlostavljanje Hrvatska
0 23.05.2023 12:34