videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Holivudska ekipa snima akcijske kadrove u Nacionalnom parku Una

U Nacionalnom parku Una jučer je počelo snimanje budućeg igranog filma. Holivudska ekipa boravit će nekoliko dana na lokaciji Štrbačkog buka da bi snimili akcijske kadrove na divljoj rijeci. Radi se o velikoj promociji Nacionalnog parka Una i Bosne i Hercegovine.

Ljepote rijeke Une, njenih slapova, vodopada i kanjona koji su inače mamac turistima, namamili su i ekipu iz Universal studija, jedne od najpoznatijih svjetskih filmskih kompanija. U Nacionalnom parku Una, konkretno na Štrbačkom buku, filmska ekipa radi na snimanju akcijskih sekvenci novog filmskog ostvarenja

"Trenutno radimo scene sa kaskaderima i moći ćete ih vidjeti kako rade opasne scene u vodi sa žicama. Snimamo glavne scene, koje će biti na kraju filma, a glumci će doći u julu da snime i svoj dio", navodi koproducent Anne-Marie Roberge.

Naziv filma i imena glavnih glumaca još ne žele otkriti, ali su nam rekli da će se film početi prikazivati na proljeće sljedeće godine. Nezvaničo se spominje i ime oskarovca Adriana Brodyja.

"Ovo je akcijski film čija se radnja odvija na divljoj rijeci. Dešava se u Sjevernoj Americi, ali snimamo ovdje u Evropi. Prvenstveno smo ovdje zbog ovog predivnog vodopada", ističe koproducent Daniel Kresmery.

Producenti filma su Štrbački buk izabrali nakon što su obišli nekoliko najpoznatijih evropskih lokacija u Evropi.

"Pogledali smo Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju i Hrvatsku i rekli smo ovo je daleko najljepša rijeka za kraj filma. Ovo je baš najdramatičniji dio filma i morali smo da napravimo, ove vodopade nema nigde na svetu ja mislim, i moralo je da izgleda da je dosta netaknuto", kaže producent Ognjen Gavanski.

"Značaj ovakvog događaja ne samo za Nacionalni park Una nego i za grad Bihać i Unsko-sanski kanton ali i Bosnu i Hercegovinu je veoma velik iz razloga što ovakve filmske produkcije koje dolaze u određene lokalitete nose i dobrobiti trenutne, ali međutim ono što će biti su dugogodišnje promotivni efekti kroz emitovanje budućeg igranog filma", kazao je direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić.

Ovo je prvi put da se u Nacionalnom parku Una snima jedan hollywoodski igrani film, dok su, podsjećamo na ovoj lokaciji ranije snimani dokumentarni filmovi za brojne televizijske kuće iz Francuske, Njemačke i Nizozemske, kao i BBC. Šta reći osim da im želimo dobrodošlicu, neka uživaju u bh. ljepotama i budu sjajna razglednica Bosne i Hercegovine koja obilazi svijet preko filmskih ekrana.

federalna.ba

Nacionalni park Una film snimanje
Udruženje "Grom u njedrima Igmana" film Čedomir Domuz
0 26.07.2022 15:01
Divlja rijeka 2 Una Nacionalni park Una
0 13.07.2022 19:17
Nacionalni park Una gljive
0 22.06.2022 18:52
Nacionalni park Una Una River Wild 2 Štrbački buk
0 08.06.2022 20:07
Elvis Presley film rock'n'roll
0 27.05.2022 13:58
Nacionalni park Una maratonci
0 21.05.2022 13:43