videoprilog Mime Senade Golubić (Dnevnik 2)

Hoće li vlast biti formirana u roku?

Dragan Čović domaćin je sastanaka o formiranju vlasti. Najprije stranaka Trojke, odnosno Osmorke, a danas je trebao dočekati Dodika. Međutim, sastanak je odgođen. I time su otvorena pitanja da li se čeka ishod imenovanja delegata u Državni dom naroda na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske?

Nastavljene su političke igre vladajućih u Bosni i Hercegovini. Iako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio susret s vječnim političkim partnerom predsjednikom SNSD-a, Milorad Dodik danas nije posjetio Mostar.

Iako se nisu javno sastali, to ne znači da privatni sastanci i dogovori izostaju, mišljenja je naš sagovornik. Lažno najavljen sastanak kao dio političke igre u kojoj glavne poteze povlače Dodik i Čović moguća je opcija, smatra politički analitičar Esad Bajtal. Iako je u bh. politici mnogo toga pod velom tajnosti, tvrdi, jedna stvar je sigurna.

“Čović-Dodik je programska antidržavna koalicija. Jedino na šta oni idu, nekad sofstificirano nekad otvoreno. Osam godina je blokirana država. Čović - šta drugo radi, blokira ovu državu, blokira entitet”, kaže Bajtal.

A Čović od svojih političkih ideja i namjera ne odustaje. Samouvjereno tvrdi da proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini neće trajati dugo. Nakon ovog izbornog ciklusa postavio se kao alfa i omega svih procesa. Jer zna da bez HDZ-a nema vlasti. Da je toga itekako svjestan, ukazuje i činjenica da je domaćin svih pregovavora, na vlastitom terenu u Mostaru. Iako je odnos Čović-Dodik u javnosti uvijek skladan, jasno je da nemaju uvijek isti pogled na političke procese, a posebno rokove. Dok Čović tvrdi da će vlast biti formirana za nešto više od mjesec, Milorad Dodik ne dijeli taj stav. Kaže da vlast nećemo imati prije aprila ili maja naredne godine.

“Uvjeren sam za ne duže od 45 dana da ćemo završiti ovaj proces i ne očekujem baš bilo kakve probleme”, kazao je Čović.

“To neće biti samo puki zbir. Mi ćemo ući s onima koji, prije nego što uđemo u strukture vlasti, prihvatiti da se deblokiraju projekati u RS-u. S onima koji budu spremni da to učine i prije formiranja vlasti jer imamo te kapacitete, oni će biti naši partneri”, poručio je Dodik.

A o tome ko će im biti partneri, Dodik će, kako je i ranije priznao, odlučivati zajedno s liderom HDZ-a. Iako naočigled usklađen pakt, čini se da postoji šum u komunikaciji između ova dva aktera. Ubrzan tempo ka formiranju vlasti HDZ-a i usporavanje SNSD-a otkrivaju mimoilaženje i ne tako savršenu komunikaciju ovih saveznika.

“Tu vidim neku vrstu razmimoilaženja i pitanja da li je baš to partnerstvo u ovom trenutku toliko čvrsto na način na koji smo navikli da ga gledamo svih ovih godina”, ocjenjuje politička analitičarka Tanja Topić.

Tradicionalno partnerstvo Čovića i Dodika ka formiranju vlasti na državnom nivou vodi jedan - jasan cilj. Potpuna vlast i apsolutna moć. Dok čekamo rasplet sage o formiranju vlasti i čija će se teorija ispostaviti tačnom, predstoje nam sastanci lidera, te odluka hoće li SNSD osigurati četiri delegata u Domu naroda Državnog parlamenta. Što bi, po mišljenju brojnih stručnjaka, bilo presudno za apsolutno moć SNSD-a i njihovog vječnog partnera HDZ-a.

Konačni rasplet mogli bismo saznati već sutra, kada će novi saziv NSRS-a donijeti zaključak o pokretanju inicijative za izbor delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Parlament BiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Milorad Dodik Dragan Čović
Trojka Milorad Dodik SNSD Istočno Sarajevo
0 18.04.2024 21:03
HDZ BIH SDP BiH Dragan Čović Nermin Nikšić
0 18.04.2024 18:45
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 18.04.2024 16:40
Milorad Dodik Miloš Lukić suđenje
0 17.04.2024 15:09