Hoće li se situacija iz USK-a preslikati na ZDK?

Nakon što su SDA, NES, DF i Stranka za BiH formirali vlast u Unskosanskom, u javnosti se najavljuje mogućnost prekompozicije aktuelne vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, koju trenutno čine stranke Šestorke i HDZBiH.

Iz SDA, koja u Skupštini ima 11 zastupnika, najavljuju intenzivnije razgovore s potencijalnim partnerima za formiranje nove većine, među kojima su NES, DF, HDZBiH, ali i SBB.

Iz Demokratske fronte Zeničko-dobojskog kantona, koji imaju tri zastupnika, tvrde da zasad nemaju instrukcije centrale stranke da bi se eventualni dogovori po vertikali mogli preslikati u ovom kantonu.

„U koordinaciji s Centralom također razgovoramo s našim partnerima po pitanju nove većine. Nadam se da ćemo zajedno s partnerima u najskorije vrijeme doći do situacije u kojoj ćemo objaviti da imamo većinu. Slijedi nekoliko dana u kojima će se intenzivnije razgovarati i očekujem da će većina koja je uspostavljena u Unsko-sanskom kantonu biti preslikana i u Zeničko-dobojskom“, kaže Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-a.

„Zasad se to u USK-u čini kao lokalna priča. Što se tiče razgovora Centrale, ne mogu komentarisati, međutim, zasad nismo dobili konkretnija upustva vezano za naše djelovanje tako da trenutno koalicija u kojoj smo i mi je stabilna, ako se nešto ne promjeni u narednom periodu“, navodi Goran Bulajić, povjerenik Kantonalnog odbora DF-a ZDK-a.

federalna.ba

ZDK Vlada ZDK prekompozicija vlasti
Vlada ZDK registar kućna ložišta zaštita prirode
0 17.05.2024 10:28
ZDK Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zloćudni tumor kože pregledi
0 17.05.2024 08:20
ZDK štrajk Sindikat doktora medicine i stomatologije
0 07.05.2024 09:39
ZDK obrazovanje pedagoški standardi
0 04.05.2024 19:06