Hoće li pravna zavrzlama oko UKC Tuzla dobiti sudski epilog?
(Izvor: Ilustracija/UKC Tuzla)

Hoće li pravna zavrzlama oko UKC Tuzla dobiti sudski epilog?

Zbog posljednje Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja je imenovala novi Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, hitno je zasjedala Skupština Tuzlanskog kantona, čija većina predvođena Strankom demokratske akcije se usprotivila, kako tvrde, pravnom nasilju i imenovanju Upravnog odbora na ovaj način.

Kako tvrde u SDA, Tuzlanski kanton, koji je jedini osnivač UKC-a Tuzla i koji je upisan u registar, uopšte nije konslutovan, već je izostavljen iz ove procedure, što smatraju neprihvatljivim. Tako je Skupština TK usvojila Odluku o stavljanju van snage Odluke o davanju saglasnosti na Statut Javne zdravstvena ustanove Univerzitetsko-klinička bolnica Tuzla te Odluku o davanju ovlaštenja Vladi Tuzlanskog kantona da privremeno imenuje Upravni odbor UKC - a Tuzla.

Podsjetimo, sporazum sa Vladom FBiH UKC Tuzla nikada nije potpisan, iako su se  vladajuće većine na kantonalnom i federalnom nivou mijenjale u proteklim godinama.

Iz SDP-a tvrde, da će zbog spornih Odluka Skupštine Tuzlanskog kantona ispaštati pacijenti, dok iz SDA podcrtavaju da neće biti tako. U skupštinskim klupama, danas su se mogla čuti i mišljenja da bi ova situacija na kraju mogla kulminirati i podizanjem krivičnih prijava.

ITC Tuzla/Durmić

UKC Tuzla Skupština TK
Skupština TK budžet
0 21.02.2024 15:35
linearni akcelerator UKC Tuzla
0 06.02.2024 22:50
linearni akcelerator UKC Tuzla
0 24.01.2024 17:04
Mreža UKC Tuzla
0 23.01.2024 22:01
linearni akcelerator UKC Tuzla
0 17.01.2024 18:45