videoprilog Ivane Đurđević Bajić (Dnevnik 1)

Hoće li poskupjeti pekarski proizvodi i meso?

Hladno proljeće i niske temperature, "pomrsilo je konce" proizvođačima. Povrtlarska proizvodnja kasni, dok su ratari zbog vremenskih prilika onemogućeni provesti neophodne agrotehničke mjere zaštite zaštite hljebnog žita što bi moglo dovesti do značajnog smanjenja ovogodišnjeg prinosa.

Uložili su, ratari, u ovogodišnju sjetvu gotovo tri puta više nego lani. Na ruku im nisu išle ni prošlogodišnje niske cijene i problem otkupa, a sada ni vremenski uslovi koji dovode do biljnih bolesti. Žitaricama je neophodan zaštitni tretman  no cijene repromaterijala su, kažu, previsoke.

" Evo, vidite, ovaj litar "Prosara" je 3 metra pšenice. Eto gdje je seljak. Za litar Prosara dati 3 metra pšenice. Ovo je dakle otišlo nenormalno, a sad kad bude otkup pšenice, oni će opet pustiti da mlinari odrede i naprave cijenu, i nama po 30 KM plate pšenicu", kaže nam Slaviša Kojić, proizvođač.

Cijene hljebnog žita na berzi trenutno su visoke. Kada dođe vrijeme žetve, cijene naglo padaju. No 90% ratara nema skladišne kapacitete u kojima bi čuvali žitarice i čekali povoljnu cijenu.

"Prodamo pšenicu jeftino i sad oni digli cijenu, ko će kad seljak nema pšenice sad, prodali s njive pšenicu po 32 marke, a sad lupaju neke cijene po 50 po 60", dodaje Slaviša.

Niske su i otkupne cijene mesa. Farme prepune grla koje čekaju na otkup, a stočna hrana poskupila.

"To je sramota od naše vlasti koja nije našla za shodno da otkupi tih 12.000 junadi od seljaka koji treba da vrate kredite, da vrati obaveze prema društvu. Od čega da vrati?", pita Ljubo Maletić, proizvođač.

Poremećaj na tržištu u cijeni svinjskog i junećeg mesa, istovremeno prati i rast cijena žita. Posljedice bi mogli osjetiti krajnji potrošači jer će među namirnicama koje bi se vrlo vjerovatno mogle naći da udaru poskupljenja biti pekarski proizvodi i meso.

"Zavisi kako će proći ova pšenica, ako ne daj Bože bude oluje i propadne ova pšenica, onda će poskupiti“, pojašnjava Slobodan Marković.

Na moguća poskupljenja upozorili su i iz UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu. Žitarice su već poskupile, te se može očekivati poskupljenje i pekarskih proizvoda. Cijene brašna skočile su za oko 10%. Iz Udruženja uzgajivača tovne junadi navode da će sigurno morati podići cijene proizvoda, no  pitanje je, kažu, kakva će onda biti potražnja i zarada.

federalna.ba

Proizvodnja žitarice poskupljenja
Alma Huseinbegović suša poljoprivreda poskupljenje poskupljenja
0 12.09.2021 11:02
poskupljenje poskupljenja privreda poljoprivreda
0 31.07.2021 12:55
Savez samostalnih sindikata BiH poskupljenja glad
0 14.07.2021 11:42
cijene poskupljenja
0 01.07.2021 19:45
Ford Ford Bronco Ford USA Amerika Proizvodnja
0 17.06.2021 12:26
poljoprivrednici poticaji poskupljenja
0 10.06.2021 09:26