videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Hoće li novi kolektivni ugovor ispuniti zahtjeve zdravstvenih radnika u TK?

Zdravstveni radnici na području Tuzlanskog kantona kažu da imaju dva razloga za stupanje u generalni štrajk. Zbog prvog, koji se odnosi na isplatu jednokratne pomoći, već su izlazili na ulice, a drugi razlog bi uskoro mogao biti okidač za nove, masovnije proteste. Riječ je o povećanju satnice o kojoj bi se trebalo dogovoriti prije potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Kolektivni ugovor koji je trenutno na snazi istječe 31. decembra zbog čega je neophodno što prije stupiti u pregovore. Riječi su to i zdravstvenih radnika i predstavnika Vlade, no pregovore još nisu počeli. U kantonalnom ministarstvu zdravstva kažu da čekaju zahtjev sindikata za početak pregovora, a on im još nije upućen. Umjesto zahtjeva za pregovore, navodno su iz sindikata uputili poziv radnicima za stupanje u generalni štrajk.

"U našem kolektivnom ugovoru je predviđeno da, ukoliko se poštuju sve komponente kolektivnog ugovora i ukoliko se plate i sve ostalo isplaćuju do kraja, a da nije drugačije dogovoreno s poslodavcima da sindikat neće pozivati u generalni štrajk", pojašnjava ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić.

Podsjećamo, ranije su zdravstveni radnici tražili povećanje satnice sa 2,51 na tri konvertibilne marke. Zahtjev nije ispunjen, ali je dogovoreno da taj omjer bude između 2,76 i 2,78. Dogovoreno je potrebno uvrstiti u novi kolektivni ugovor, ali je problem što sindikalisti sumnjaju da će Vlada ispuniti obećanje.

"Kako će Vlada reagovati i na koji način će ti pregovori ići, ne znam. Nikad do ove Vlade nismo bili prevareni", ističe Adisa Fakić, predsjednica Nezavisnog sindikata zdravstva TK-a.

Tokom pregovora u septembru i oktobru ove godine zdravstveni radnici su nekoliko puta stupali u generalni štrajk, tokom kojeg korisnici zdravstvenih usluga nisu osjetili posljedice. Ukoliko ovoga puta dođe do štrajka, situacija će biti drugačija, najavljuju.

"Imamo već potpisane sporazume s poslodavcima o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka pošto je kod nas štrajk specifičan, nije kao u drugim djelatnostima. Naš štrajk se odvija na radnim mjestima, uglavnom hitni slučajevi će se primati, a sve ostalo će biti vraćeno", dodaje Fakić.

Ukoliko dođe do obustave rada, biće to veliki problem za građane najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji. Pitanje za sve strane uključene u pregovore - ko će se odvažiti i uputiti zahtjev kako bi ranije dogovoreno bilo uvršteno u kolektivni ugovor?

federalna.ba

Tuzlanski kanton zdravstveni radnici kolektivni ugovor
Tuzlanski kanton TK Irfan Halilagić SBiH
0 17.03.2023 17:36
Tuzlanski kanton projekt energijske efikasnosti
0 09.03.2023 17:13
Tuzlanski kanton Turska konvoj
0 06.03.2023 12:44
generalni štrajk Brčko zdravstveni radnici
0 03.03.2023 13:33
radnička prava kolektivni ugovor
0 24.02.2023 18:12