Hoće li Joe Biden biti predsjednik s jednim mandatom?
(Izvor: AP)

Hoće li Joe Biden biti predsjednik s jednim mandatom?

Joe Biden u petak slavi 78. rođendan. Iako još nije službeno potvrđen ni njegov prvi mandat, mnogi se već sad pitaju hoće li se natjecati i za drugi na kraju kojeg bi imao 86 godina.

Tačno dva mjeseca prije njegovog ulaska u Bijelu kuću, u Washingtonu se već nagađa hoće li "lav američke historije", kako ga je nazvao bivši predsjednik Barack Obama, biti predsjednik samo jedan mandat, prenosi Hina.

Biden u kampanji nije govorio o svojim namjerama u tom smislu, ali je na izravno pitanje smatra li dva mandata mogućim scenarijem odgovorio: "Apsolutno".

U proljeće, o sebi je govorio kao o "kandidatu tranzicije", što je ojačalo nagađanja je li želio reći da je on najbolja osoba, zbog iskustva i profila, da najprije ukloni Trumpa i potom 2024. preda palicu novom naraštaju demokratskih vođa koji još nisu bili rođeni kad je prvi put izabran u Senat 1972.

Nekoliko dana nakon pobjede nad Donaldom Trumpom, njegova sestra Valerie Biden Owens, diskretna u javnosti ali ključna figura njegove političke karijere, rekla je da je uvjerena da će se on natjecati i za drugi mandat.

Kandidat tranzicije

"On je o sebi rekao da je kandidat tranzicije u smislu da će za sobom povesti i mlade i da će nas okupiti da zemlja više ne bude tako podijeljena", rekla je.

Kad bi se Joe Biden eksplicitno predstavio kao predsjednik za samo jedan mandat, to bi oslabilo njegovu poziciju i prerano otvorilo utrku za nasljednika u Demokratskoj stranci.

Za historičara Juliana Zelizera, profesora na Univerzitetu Princeton, Joe Biden ne želi svoje namjere, kakve god one bile, otkriti prerano.

"U ozračju ekstremne političke polarizacije kao što je naša, morate koristiti sve alate koji su vam na raspolaganju uključivo i perspektivu novog izbora, kako biste progurali svoja pitanja u Kongresu", rekao je za agenciju France presse.

U američkoj historiji rijetki su bili predsjednici koji se nisu natjecali za drugi mandat u Bijeloj kući.

James K. Polk, predsjednik od 1845. do 1849. ušao je u kampanju obećavši da se neće natjecati za drugi mandat i održao je obećanje. Ali tadašnja politička borba nema veze s ovom današnjom.

Izuzetak u historiji

Jedini izuzetak u modernoj historiji bio je Lyndon Johnson.

Došavši na vlast nakon ubojstva Johna F. Kennedyja 1963, izabran je 1964. uvjerljivom većinom, ali je u martu 1968. rekao da ne želi drugi mandat.

Mnogi historičari smatraju da je on, u jeku Vijetnamskog rata i suočen s pobunom progresivnog krila vlastite stranke, bio uvjeren da bi izgubio na izborima.

Ali njegova odluka da se povuče, nakon šest godina na vlasti, bila je ipak golemo iznenađenje.

Jer "drugi mandat daje predsjedniku osjećaj legitimiteta", kako je pojasnio Julian Zelizer. "To je također trenutak da se pokrenu teške političke inicijative, bez izbornog pritiska".

Joe Biden je u poziciji drugačijoj od drugih. U jesen  2018., kada još nije objavio svoju kandidaturu, priznao je da je njegova dob "apsolutno legitimno pitanje".

"Mislim da je potpuno normalno da me ljudi gledaju i kažu...'ipak ste vi stari", kazao je, ali i naglasio da nije izgubio ništa od energije ili intelektualnih kapaciteta.

Jedna stvar je sigurna: od trenutka kada preuzme funkciju 20. januara, njegovi republikanski protivnici, ali i kolege demokrati koji sanjaju o kandidaturi, imat će širom otvorene oči i čekati na najmanji znak moguće političke penzije predsjednika koji će 2022. postati prvi osamdesetogodišnjak u Bijeloj kući u historiji.

federalna.ba/HINA

Joe Biden izbori predsjednik SAD
Joe Biden greške zdravstveno stanje
0 12.07.2024 08:15
Joe Biden Izrael prekid vatre
0 11.07.2024 14:25
Joe Biden Ukrajina izbori Donald Trump
0 10.07.2024 08:17
Joseph Biden zdravstveno stanje izbori
0 09.07.2024 13:16