videoprilog Damire Ibranović (Dnevnik 2)

Crna Gora odlučuje između Mile ili Jakova, sumnjivi listići u Bijelom Polju

Drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori bit će održan ove nedjelje. Građani biraju između aktuelnog predsjednika Mile Đukanovića i Jakova Milatovića, kandidata Pokreta Evropa sad. Bolje upućeni smatraju da se, ustvari, radi o izborima koji će odrediti kurs Crne Gore između prosrpskog i proevropskog puta.

Ovi izbori se održavaju u atmosferi duboke političke krize i izraženih podjela unutar Crne Gore. Uoči sutrašnjeg dana zabilježene su i malverzacije - policija je pronašla sumnjive listiće i kopije ličnih karata u Bijelom Polju.

Na birališta će više od 542.000 Crnogorki i Crnogoraca s pravom glasa, da iz drugog pokušaja izaberu predsjednika koji će zemlju voditi u narednih pet godina. Od sedam kandidata koliko ih je bilo u prvom krugu, finalnu borbu su izborili aktuelni predsjednik i kandidat DPS-a Milo Đukanović s 35,3 posto glasova i bivši ministar ekonomskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović sa 28,9 posto glasova. U finalnom sučeljavanju na nacionalnoj televiziji sijevale su varnice i međusobne optužbe između kandidata.

“Vi ste, kao čovjek koji predstavlja parlamentarnu većinu od 30. augusta 2020. godine, koju je najtačnije opisati kao kleronacionalističku parlamentarnu većinu, pokušali Crnu Goru da sunovratite s evropskog puta, da je vratite natrag. Vi se lažno predstavljate kao kandidat budućnosti, a ustvari pokušavate da Crnu Goru vratite u srednjovjekovno doba, mrak i prošlost“, rekao je Đukanović.

“Nemojte, molim vas, da nas stalno vraćate u devedesete. Ja znam da ste vi čovek devedesetih, zato i ne umijete da pričate o budućnosti. Stalno vraćate teme iz devedesetih, a znate šta ste radili tada”, kazao je Milatović.

Bilo je tu još niskih udaraca, od prozivki za stjecanje ličnog bogatstva na račun države, pa do primjedbe o nevaspitanju potencijalnog novog predsjednika Crne Gore. No, na stranačkim konvencijama nije bilo duela, samo klasično obraćanje pristalicama, pod sloganima „Milo, nego ko?“ i „Uspjećemo zajedno, jer se trud konačno isplati“.

“Uzalud laskanje, dvorci, piramide jer diktator svaki jednom mora pasti”, poručio je Milatović.

“Ne želimo da dajemo lažnu nadu i lažna obećanja. Godine iskustva upravljanja državom naučile su nas da izvučemo pouke i ispravljamo svoje greške. Ja ih prihvatam, kao dio svoje objektivne odgovornosti. No, ja sam ne samo spreman nego i sposoban da ih otklonim”, istakao je Đukanović.

Oba kandidata su apsolutno uvjerena u svoju pobjedu. Budući da pobijediti može samo jedan, procjene analitičara su da bi Milatović mogao imati veći rast broja glasova nego u prvom krugu, jer bi svoje glasače mogle usmjeriti prosrpske opcije čiji su kandidati ispali iz presjedničke utrke. I Đukanović i Milatović računaju na glasove dijaspore, koja ne može glasati u ambasadama i konzulatima, nego mora doći u Crnu Goru. Zato je teško govoriti o koristi tog dijela biračkog tijela koje čini oko 150.000 ljudi. Bilo kako bilo – sutra nakon 20 sati znat ćemo hoće li Crna Gora nastaviti starim utabanim putem ili će se odlučiti za promjenu.

federalna.ba

Crna Gora Milo Đukanović Jakov Milatović