videoprilog Damire Ibranović (Dnevnik 2)

Crna Gora odlučuje između Mile ili Jakova, sumnjivi listići u Bijelom Polju

Drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori bit će održan ove nedjelje. Građani biraju između aktuelnog predsjednika Mile Đukanovića i Jakova Milatovića, kandidata Pokreta Evropa sad. Bolje upućeni smatraju da se, ustvari, radi o izborima koji će odrediti kurs Crne Gore između prosrpskog i proevropskog puta.

Ovi izbori se održavaju u atmosferi duboke političke krize i izraženih podjela unutar Crne Gore. Uoči sutrašnjeg dana zabilježene su i malverzacije - policija je pronašla sumnjive listiće i kopije ličnih karata u Bijelom Polju.

Na birališta će više od 542.000 Crnogorki i Crnogoraca s pravom glasa, da iz drugog pokušaja izaberu predsjednika koji će zemlju voditi u narednih pet godina. Od sedam kandidata koliko ih je bilo u prvom krugu, finalnu borbu su izborili aktuelni predsjednik i kandidat DPS-a Milo Đukanović s 35,3 posto glasova i bivši ministar ekonomskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović sa 28,9 posto glasova. U finalnom sučeljavanju na nacionalnoj televiziji sijevale su varnice i međusobne optužbe između kandidata.

“Vi ste, kao čovjek koji predstavlja parlamentarnu većinu od 30. augusta 2020. godine, koju je najtačnije opisati kao kleronacionalističku parlamentarnu većinu, pokušali Crnu Goru da sunovratite s evropskog puta, da je vratite natrag. Vi se lažno predstavljate kao kandidat budućnosti, a ustvari pokušavate da Crnu Goru vratite u srednjovjekovno doba, mrak i prošlost“, rekao je Đukanović.

“Nemojte, molim vas, da nas stalno vraćate u devedesete. Ja znam da ste vi čovek devedesetih, zato i ne umijete da pričate o budućnosti. Stalno vraćate teme iz devedesetih, a znate šta ste radili tada”, kazao je Milatović.

Bilo je tu još niskih udaraca, od prozivki za stjecanje ličnog bogatstva na račun države, pa do primjedbe o nevaspitanju potencijalnog novog predsjednika Crne Gore. No, na stranačkim konvencijama nije bilo duela, samo klasično obraćanje pristalicama, pod sloganima „Milo, nego ko?“ i „Uspjećemo zajedno, jer se trud konačno isplati“.

“Uzalud laskanje, dvorci, piramide jer diktator svaki jednom mora pasti”, poručio je Milatović.

“Ne želimo da dajemo lažnu nadu i lažna obećanja. Godine iskustva upravljanja državom naučile su nas da izvučemo pouke i ispravljamo svoje greške. Ja ih prihvatam, kao dio svoje objektivne odgovornosti. No, ja sam ne samo spreman nego i sposoban da ih otklonim”, istakao je Đukanović.

Oba kandidata su apsolutno uvjerena u svoju pobjedu. Budući da pobijediti može samo jedan, procjene analitičara su da bi Milatović mogao imati veći rast broja glasova nego u prvom krugu, jer bi svoje glasače mogle usmjeriti prosrpske opcije čiji su kandidati ispali iz presjedničke utrke. I Đukanović i Milatović računaju na glasove dijaspore, koja ne može glasati u ambasadama i konzulatima, nego mora doći u Crnu Goru. Zato je teško govoriti o koristi tog dijela biračkog tijela koje čini oko 150.000 ljudi. Bilo kako bilo – sutra nakon 20 sati znat ćemo hoće li Crna Gora nastaviti starim utabanim putem ili će se odlučiti za promjenu.

federalna.ba

Crna Gora Milo Đukanović Jakov Milatović
odbojka reprezentacija Crna Gora
0 21.05.2023 17:26
Crna Gora
0 21.05.2023 10:38
Šeki Radončić Jakov Milatović Crna Gora Otvoreni Balkan Berlinski proces
0 20.05.2023 22:06
Odbojkaška reprezentacija BiH odbojka ženska odbojka odbojkašice bh. odbojkašice Crna Gora
0 20.05.2023 20:30
Denis Bećirović Crna Gora Jakov Milatović
0 20.05.2023 15:13