Hoće li Amerikanci ukinuti mentol u cigaretama?
(Izvor: Ilustracija)

Hoće li Amerikanci ukinuti mentol u cigaretama?

Stručnjaci predviđaju da će do kraja sedmice američka Agencija za hranu i lijekove zabraniti mentol u cigaretama. Ovim potezom, međutim, ne bi bili povučeni proizvodi iz prodaje već samo započeti višegodišnji procesi da se mentol ne bi miješao sa duhanskim proizvodima.

Zabrana stavljanja mentola u cigarete korak je na koji se godinama sprema američko duštvo, a mogao bi da bude posebno značajan za zdravlje crnih Amerikanaca, javlja NBC News. 

Odluka Agencije za hranu i lijekove (FDA) neće protjerati mentol odmah, već će samo pokrenuti postupak donošenja seta pravila. 

Mentol, i na to stručnjaci upozoravaju već godinama, zahvaljujući efektu rashlađivanja olakšava početak navikavanja na cigarete.

Kada se uvlači dim cigarete, mentol stvara osećaj hlađenja u grlu, zbog čega se smanjuje oštar ukus cigareta i iritacija koje izaziva nikotin.

Većina crnih pušača – čak 85 odsto – koristi cigarete sa mentolom. A statistika upozorava da je dijagnostikovanje raka pluća u ranoj fazi, kada je potencijalno izlječiv, i kod muškaraca i kod žena tamne puti daleko rjeđe nego kod bijelaca u SAD.

Tome treba dodati i činjenicu da crnci imaju najveću stopu smrtnosti od raka pluća u zemlji.

„Kada kombinujete veliki broj pušača sa sistematskim rasizmom u zdravstvenim sistemima, imaćete ogromne zdravstvene razlike“, rekla je Erika Sord iz Američkog udruženja za zdravija pluća.

I Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i Nacionalni zavodi za zdravlje nedavno su najavili planove za suzbijanje strukturnog rasizma u zdravstvenoj zaštiti.

FDA je bio spreman da zabrani aromu mentola još 2018. godine pod vodstvom tadašnjeg komesara dr Scotta Gottliba.

Neki zagovornici zabrane mentola kažu da bi nacionalni fokus na pokret "Black Lives Matter" mogao podstaći Agenciju da odmah krene u akciju.

„Covid 19 i rasno buđenje koje smo imali prošlog ljeta razotkrili su nejednakosti u našem sistemu. Mentol je samo još jedan primjer nejednakosti u zdravlju koje generacijama muče Afroamerikance“, poručio je Jefferson.

federalna.ba/nbcnews.com

Zabrana SAD mentol cigarete
Joe Biden SAD Rusija Vladimir Putin
0 14.06.2021 23:11
Recep Tayyip Erdoğan Joe Biden SAD Turska sastanak Brisel NATO
0 14.06.2021 23:03
Plenum Emisije FTV FTV Federalna televizija Reuf Bajrović Darko Trifunović SAD EU BiH
0 14.06.2021 21:39