HNVBiH: Pozdravljamo Schmidtovu odluku, a vlasti u RS-u pozivamo da se urazume

HNVBiH: Pozdravljamo Schmidtovu odluku, a vlasti u RS-u pozivamo da se urazume

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNVBiH) pozdravlja odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kojom je donio paket mjera za poboljšanje integriteta izbornoga procesa u BiH.

- Svi smo svjedoci kako je u proteklim izbornim ciklusima, izborni integritet bio narušen, stoga smatramo da je u interesu svih građana da njihova volja bude iskazana točno i transparentno.Smatramo da nema niti jednog jedinog razloga da ovakva odluka bude na čekanju te pozivamo sve političke aktere da se odluka visokog predstavnika poštuje.

Pozivamo vlasti u entitetu Republika Srpska da se urazume i suzdrže od aktivnosti koje bi mogle našu zemlju odvesti u političku krizu, a koje se ogledaju u činjenici da postoje najave da će Republika Srpska krenuti ka usvajanju entitetskog izbornog zakona, čime bi se direktno izvršio napad na ustavni poredak - ističu iz HNV-a.

Naglašavaju da odluka visokog predstavnika nije usmjerena protiv jednog naroda ili entiteta, nego da se napokon izborni proces dovede u demokratske okvire bez lažiranja izborne volje građana.

- Pozivamo sve političke aktere da zajedničkim radom nastave ispunjavati uvjete koji su postavljeni ispred naše zemlje i da iskoriste povijesnu priliku koja nam se ponudila nakon što je Evropsko vijeće odobrilo otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom - kaže se u saopćenju HNV-a BiH.

federalna.ba/Fena

HNVBiH OHR Christian Schmidt
Christian Schmidt rezolucija o Srebrenici
0 24.05.2024 12:12
Mreža Christian Schmidt Milorad Dodik
0 21.05.2024 21:28
Lokalni izbori SNSD Christian Schmidt
0 20.05.2024 16:40
Christian Schmidt
0 19.05.2024 13:07
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08