HNV BiH o Rezoluciji: Pozivamo vlasti, osobito one u entitetu Republika Srpska, da se suoče sa stvarnošću

HNV BiH o Rezoluciji: Pozivamo vlasti, osobito one u entitetu Republika Srpska, da se suoče sa stvarnošću

Podrška usvajanju Rezolucije UN-a o Srebrenici predstavlja važan iskorak u procesu međunarodnog komemoriranja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine pred očima cijelog svijeta, stoji u saopćenju Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine u povodu izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici 1995. pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda, a kojom se 11. srpnja na međunarodnoj razini proglašava međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Ovo je, nadalje, priznanje porodicama preživjelih da trodecenijski napori, koje su ulagali svjediočeći istinu unatoč sustavnim pokušajima diskreditacije i dehumanizacije, nisu bili uzaludni. Usvojena Rezolucija o Srebrenici nije i ne smije biti materijal oko kojeg će se podizati tenzije jer pravo i sloboda preživjelih da o svojim iskustvima, koja su objedlodanjena i osvjedočena kroz presude relevantnih sudova, ne smiju biti zlorabljeni i usmjeravani za daljnju dehumanizaciju preživjelih. Pozivamo vlasti u Bosni i Hercegovini, osobito one u entitetu Republika Srpska, da se suoče sa stvarnošću i da konačno krenu u proces normalizacije odnosa, suočavanja s prošlošću i gradnje mira”, piše u saopćenju.

Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine odalo je diplomatskom predstavništvu BiH u UN-u, kao i rukovodstvu Memorijalnog centra u Srebrenici “ljudsko priznanje i zahvalnost za uložene riskantne napore da bi istina o genocidu u Srebrenici bila na ovaj način posvjedočena”.

“Ostajemo odani saveznici u gradnji države Bosne i Hercegovine, mira i stabilnosti u njoj i žalimo zbog šutnje svih onih koji iz prikrajka pokušavaju ispratiti ovaj proces i prespavati ga. Ovo je civilizacijsko pitanje i iziskuje jasan stav”, poručili su na kraju.

federalna.ba

HNV BiH Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 14.06.2024 20:48
Denis Bećirović Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 27.05.2024 20:03
genocid u Srebrenici Rezolucija o genocidu u Srebrenici UN Murat Tahirović
0 25.05.2024 10:15
Srbija Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 20:43
Arne Johan Vetlesen Rezolucija o genocidu u Srebrenici genocid genocid u Srebrenici
0 24.05.2024 19:25