videoprilog Rosande Zovko (Federacija danas)

HNK Mostar priprema predstavu "Isus, sin čovječji"

Hrvatsko narodno kazalište Mostar priprema novu predstavu. Riječ je o kazališnom komadu „Isus, sin čovječji“ rađenom prema tekstu poznatog libanonsko-američkog pjesnika, slikara i filozofa Halila Džubrana. 

Monumentalnost Džubranove poetike pred redatelja i glumce je stavila ozbiljan zadatak; naći način kako ostati na razini dojmljivosti riječi autora, na čije su stvaralaštvo snažan utjecaj imale islamska i kršćanska filozofija i teologija. 

“Mislim da nitko nije uspio na taj način ući u eteričnost, u duhovnost svojim pjesništvom kao što je to uradio Halil Džubran i isto tako mislim da većeg ekumenista prije i poslije njega nismo imali“, kaže Robert Pehar, redatelj predstave

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja objašnjava kako je predstava nastala po istoimenoj knjizi Haliula Džubrana koja je, zapravo, poetizirana biografija Isusova života, u koju su utkani brojni autentični likovi iz Novog zavjeta.
 
Predstava je bogata vizualnim, koreografskim i glazbenim sadržajima. Semitsko etnoglazbeno naslijeđe efektno je spojeno s pučkim hercegovačkim melosom. 

“Nama je dano na zadatak da nešto što je samo po sebi snažno kao pisana riječ podržimo i u tom audio i vizualnom smislu“, ističe glumica Jelena Kordić-Kuret.

Kazališni komad „Isus, sin čovječji“ svojevrstan je kulturološki most gdje se spajaju Bliski istok, osobito današnji prostor Libanona i Izraela, s Hercegovinom. Tako se, poručuju u HNK Mostar, prostori velikih povijesnih lomova, svjetskih, lokalnih i vjerskih ratova stapaju u jedan iskren kazališni zagrljaj. Publika će se u to, poručuju, uvjeriti na premijernoj izvedbi predstave 11. svibnja.

federalna.ba

HNK Mostar predstava Isus, sin čovječji
Gradačac Zemlja koja diše predstava premijera
0 30.06.2022 17:14
IZBORI (SE)! predstava
0 15.06.2022 16:04
Hrvatsko narodno kazalište Mostar HNK Mostar
0 13.05.2022 22:27
Omaha Cazin pozorište predstava Bihać Pedagogija otpora Branka Ćopića Branko Ćopić
0 13.05.2022 18:35