videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

HNK: HDZ BiH ima kandidata za premijera - Marija Buhač

Čini se da su pri kraju razgovori u vezi s formiranjem izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu - tako bar kažu u HDZ-u BiH, koji imaju i kandidata za premijersku poziciju. To je Marija Buhač, diplomirana ekonomistica i  trenutačna rukovoditeljica Sektora za zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo HNK-a. Inače, Marija Buhač je kćerka Rafaela Gagre, nekadašnjeg predsjednika Kantonalnog odbora HDZ-a BiH u HNK-u.

Različite stranačke kombinacije i najvjerojatnije su dovele do one o kojoj smo govorili još krajem prošle godine, kada su razgovori o formiranju Vlade HNK-a bili tek na početku, a to je HDZ BiH, SDA i SDP. Budući da ima najviše mandata, HDZ BiH delegirat će, uz ostalo, premijerku Mariju Buhač i kod njih, kažu, nema nejasnoća.

Zalihić o formiranju Vlade HNK: Razgovora ima sa svima, ali dogovora još ne

Godinu dana poslije izbora nova vlada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije formirana. Po riječima predsjednika mostarskog SDP-a Armana Zalihića, još se vode stranački pregovori, a novih informacija, kao ni dogovora, i dalje nema. - Nema novih informacija i o tome nešto više...

Kako je istaknuo dopredsjednik Skupštine HNK-a (HDZ BiH) Tomislav Martinović, ostalo je da se partneri unutar bošnjačke kvote dogovore tehnički i oko raspodjele mandata i

svega onoga što je bitno za potpisivanje budućeg koalicijskog sporazuma – te da oni na toj temi rade vrlo intenzivno i da bi ti razgovori mogli biti završeni ovog tjedna

Dopredsjednik Skupštine HNK-a i dopredsjednik Kantonalnog odbora Džafer Alić na usuđuje se nazvati to završenim – preduvjet svih kadrovskih rješenja je jedan okvirni sporazum koji će biti put kojim treba ići buduća Vlada.

Nešto suzdržaniji su bili u SDP-u.

“Razgovora ima sa svima ali nikakav dogovor još nije postignut”, kazao je SDP-ov kantonalni zastupnik Arman Zalihić.

Novu Vladu, bar tako kažu, jedva čekaju i vladajući. To im je većinom bila isprika jer je današnje skupštinsko zajedanje prvo nakon gotovo pola godine nerada.

Djeca s poteškoćama u razvoju primat će dječiji dodatak bez ikakvog cenzusa

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) djeca koja imaju poteškoće u razvoju i invaliditet moći će bez ikakvog cenzusa ostvariti pravo na dječiji dodatak. - Ovim zakonom uvodimo pravo za svu dje...

“Nažalost, izgubili smo vrijeme na politiku i pregovore i ostalo. Ono što je dobro jeste da danas imamo sjednicu da se bavimo nekim životnim temama kao što je dječji doplatak, prava obitelji branitelja”, naveo je Zalihić.

Što bi skupštinski zastupnici trebali raditi kada nema pripremljenih materijala od Vlade i ministarstva, pita HRS-ov Mirko Vasilj: “Imamo mi što raditi, imali bismo što raditi, ali očito je nekakva letargija, gdje se čeka uspostava Vlade”.

HRS-ova zastupnica Vesna Šunjić dodaje kako ima previše problema – tu je zdravstvo, tu je školstvo: “Zastupnici su ti koji su mogli ovu cijelu priču već razmatrati i imati spremne prijedloge ili rješenja za buduću Vladu, buduće ministre. Svi smo primali plaću - da se razumijemo - i Vlada i ministri i zastupnici”.

Kako bilo, zastupnici su danas zasukali rukave i razmatrali Prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom, kao i dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, a i data je suglasnost na Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Čapljina.

federalna.ba

Marija Buhač Vlada HNK
štrajk upozorenja HNK Vlada HNK
0 08.12.2023 09:10
Vlada HNK kolektivni ugovor zdravstvo
0 24.11.2023 13:45
Vlada HNK konstituirajuća sjednica
0 16.11.2023 14:23
Vlada HNK Sindikat zdravstva HNK pregovori
0 15.11.2023 11:21