videoprilog Adle Dizdar-Hodžić (Dnevnik 2)

HNK: DF neće formirati vlast sa Trojkom i HDZ-om BiH niti koalirati sa SDA

DF u HNK-u neće formirati vlast sa strankama Trojke i HDZ-om BiH niti će koalirati sa SDA - odlučio je kolegij DF-a na sjednici kojoj su prisustvovali i predstavnici kantonalnih odbora. DF je u HNK-u sa zastupnicima SDP-a i NiP-a činio trojku s kojom je posljednjih dana HDZ intenzivno pregovarao o formiranju vlasti. Istovremeno je HDZ BiH, kao stranka s najviše osvojenih mandata, pregovarala i sa dosadašnjim partnerima u vlasti tog kantona – SDA. Ni u jednom slučaju nisu imali dvotrećinsku većinu, a odlukom DF-a da ne ulazi u vlast morat će početi sasvim nova runda pregovora. Inače, ni pretposljednji izborni ciklus u HNK-u nije prošao glatko - Vlada je posljednji put formirana 2014. godine.

U Kantonalnom odboru HDZ-a BiH čekali su da im budući partneri dostave potpise čime bi i službeno Hercegovačko-neretvanski kanton dobio većinu u Skupštini. Čekalo se ili na dugogdišnjeg partnera SDA ili na trojku koju su činili SDP BiH, DF i NiP.

 

U SDP-u HNK-a su, otkrivaju nam, znali da vrh DF-a ima takve aspiracije, ali ne i da će do toga doći baš sada.

 

„Mi smo pregovore priveli kraju, dogovorili raspodjelu resora 6:6. Jučer navečer smo imali odluku Kantonalnog odbora DF-a, jednoglasnu, da idu sa SDP-om i NiP-om kao partnerima u novu Vladu HNK-a, a danas su otišli na konsultacije u Sarajevo sa rukovodstvom stranke i dobili su direktivu da moraju biti suzdržani“, kazao je Arman Zalihić, SDP-ov kantonalni zastupnik.

 

6:6, koje je dojučerašnja trojka dogovorila, odnosno 7:5, kako bi to izgledalo u partnerstvu HDZ-a i SDA, raspodjela je resora u Vladi HNK-a. Vladi za koju sad baš niko ne zna ko će i koliko dignuti ruku u Skupštini. Za formiranje vlast treba ih 20. HDZ ih sam ima najviše - 11, no svejedno su morali krenuti u opsežnu potragu za partnerima. SDA-ovih 8 nije bilo dovoljno, a ni među zastupnicima Hrvatima ih nema dovoljno. Pri tom su u HRS-u izričiti da u vlast - bez jasnih programskih načela rada buduće Vlade, jer im ih niko nije ponudio - neće.

 

„DF sad traži alibi za SDA koja je pristala na sastancima na odnos 7:5 samo da bi opstala u vlasti. I sada smo u pat-poziciji“, tvrdi Zalihić.

 

HRS-ova zastupnica Vesna Šunjić smatra da je bespredmetno pričati o Vladi, za koju se vidjelo, bez obzira na tehnički mandat, da je u smislu dodjele koncesija, kadroviranja i netransparentnog trošenja budžetskih sredstava – bila vrlo protočna.

 

 

Dan je tako izmakao ne samo bez okončanja procesa formiranja vlasti nego udaljavanjem od mogućeg početka kraja. HDZ BiH čeka. I možda ponovo lobira kod HRS-a. U SDA, čiji je Kantonalni odbor zasjedao, samo su nam kazali da će aktivnosti biti nastavljene i sutra. DF će sutra imati sjednicu Predsjedništva, a sa svojim kantonalnim zastupnicima rasvijetliti priču pokušat će SDP. U najboljoj je poziciji HDZ 1990, čijih troje zastupnika će sada svako željeti. A Vlada je u međuvremenu i dalje tehnička. Još od 2018. godine.

 

federa

federalna.ba

 

DF HNK Vlada HNK