HKD Napredak za stipendije i potpore osigurao više od 150.000 KM

HKD Napredak za stipendije i potpore osigurao više od 150.000 KM

U prostorijama Središnje uprave HKD Napredak u Sarajevu održana je XXIII. sjednica Središnje uprave HKD Napredak pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, a na dnevnom redu su bila brojna pitanja od važnosti za rad i djelovanje HKD Napretka te je usvojen proračun za 2023. godinu.

Na prijedlog Povjerenstva za mlade i stipendije donesena je Odluka o dodjeli stipendija za dodiplomske i postdiplomske studije iz Napretkovog fonda za stipendiranje i sveučilište "Ivo Andrić – Vladimir Prelog" i Podfondova "Irena Kozarić" i "Vid Puljić" za akademsku 2022./2023. godinu, priopćeno je iz HDK Napredak.

Tako će u akademskoj 2022./23. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendirati 112 studenata i studentica, a ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti više od 150.000 maraka, dok će potpisivanje ugovora sa studentima i studenticama biti upriličeno u narednom razdoblju u Sarajevu, Mostaru i Zagrebu.

Članovi Središnje uprave na sjednici su jednoglasno usvojili Odluku o dodjeli projektnih sredstava aktivnim podružnicama i udrugama koje su sastavni dio HKD Napredak za 2023. godinu, a koju je pripremilo Povjerenstvo za podružnice, udruge, zaklade, klubove  i članstvo.

Na Natječaj za dodjelu projektnih sredstava podružnica i udruga za 2023. godinu prijavljena su 52 projekta iz područja kulture i sporta kojima se tražila podrška u organiziranju koncerata, likovnih kolonija, izložbi, smotri folklore te sportskih natjecanja na područjima gdje HKD Napredak aktivno djeluje i svojim radom i djelovanjem doprinosi promociji kulture i očuvaju kulturne baštine.

Središnja uprava jednoglasno je donijela odluku o odobravanju novčane pomoći u iznosu od 5.000 maraka za saniranje šteta nastalih uslijed razornog potresa koji je nedavno pogodio Tursku i Siriju.

Na sjednici su također usvojeni i izvješće i zaključci Povjerenstva za gospodarstvo, a jedna od točaka dnevnog reda bio je i osvrt na obilježavanje značajnog jubileja - 120 godina od utemeljenja HKD Napredak.

Zaključeno je kako je ovaj značajan jubilej obilježen brojnim kulturnim aktivnostima upriličenim na razini Središnje uprave i Napretkovih podružnica i udruga diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva, od čega treba izdvojiti Međunarodni znanstveno-stručni simpozij pod nazivom „Kultura i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na rad i djelovanje HKD Napredak (1902.-2022.), Svečanu akademiju HKD Napredak i GALA 120-Napretkov svečani božićni koncert, a što će detaljno biti prikazano u izvješću o radu HKD Napredak za 2022. godinu.

Na sjednici je bilo riječi i o okruglom stolu pod nazivom “Izazovi modernog hrvatskog jezika” koji bi se u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatskog jezika, u organizaciji Instituta za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u BiH koji djeluje u okviru HKD Napredak, trebao održati u subotu 18. ožujka u Sarajevu.

Na okruglom stolu će sudjelovati prof. dr. Vanda Babić Galić i dr. sc. Ozana Ramljak, članice Instituta za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u BiH, znanstvenici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba, ravnatelj Instituta dr. sc. Željko Jozić, te eksperti dr. sc. Milica Mihaljević, dr. sc. Marijana Horvat, dr. sc. Lana Hudeček i dr. sc. Domagoj Vidović, prof. dr. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Zagreb, dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak.

federalna.ba/Fena

HKD Napredak Sarajevo