Hiljade ljekara u Engleskoj za narednu sedmicu ponovo najavljuju štrajkove

Hiljade ljekara u Engleskoj za narednu sedmicu ponovo najavljuju štrajkove

Četverodnevni štrajk koji naredne sedmice planiraju desetine hiljada ljekara u Engleskoj mogao bi dovesti do odgode četvrt miliona ljekarskih pregleda, rekao je u subotu zvaničnik Nacionalne zdravstvene službe.

Dr. Layla McCay, direktorica politike u NHS Konfederaciji, kazala je da se očekuje da će efekat biti daleko veći od trodnevnog izlaska ljekara prošlog mjeseca koji je doveo do odgađanja 175.000 termina i postupaka.

-Utjecaj će biti toliko značajan da će ovaj vjerojatno utjecati na sigurnost pacijenata, a to je velika briga za svakog šefa zdravstvene službe - kaže McCay za BBC Radio 4.

Štrajk takozvanih mlađih liječnika planiran za utorak bio bi posljednji u valu radničkih akcija u javnom sektoru koji zahtijevaju povećanje plaća kako bi se nadoknadila inflacija koja prelazi 10 posto. Kriza troškova života potaknuta naglim povećanjem cijena hrane i energije natjerala je ljude da se bore s plaćanjem računa jer su sindikalne plaće realno pale tokom prošle decenije.

Prošle sedmice su službenici ureda za pasoše započeli petosedmični štrajk, a službenici sigurnosti u zračnoj luci Heathrow napustili su posao na 10 dana. Štrajkovi vozača vozova i autobusa, poštanskih radnika, vozača hitne pomoći i medicinskih sestara napravili su pustoš za Britance.

Britansko ljekarsko udruženje saopćilo je da su mlađi ljekari izgubili više od 26 posto na plaćama u realnim iznosima u posljednjih 15 godina.

Sindikat poručuje da bi se štrajkovi mogli izbjeći ako vlada da razumnu ponudu, javlja AP.

federalna.ba/Fena

Engleska štrajk
Hollywood scenaristi štrajk
0 25.09.2023 08:33
Studentski centar Sarajevo Nedžarići štrajk
0 15.09.2023 19:05
SAD štrajk fabrika automobila
0 15.09.2023 14:59
štrajk željeznice Južna Koreja
0 14.09.2023 09:51