Hiljade demonstranata u Londonu pružilo podršku Palestincima
(Izvor: The Guardian/Guy Smallman/Getty Images)

Hiljade demonstranata u Londonu pružilo podršku Palestincima

Hiljade ljudi izašle su na ulice Londona u subotu okupivši se na centralnom trgu Russell kako bi iskazali podršku Palestincima. Ovaj marš je dio Dana akcije za Palestinu, koji ima za cilj podizanje svijesti i zalaganje za prava Palestinaca, javlja Anadolu.

Noseći palestinske zastave i uzvikujući slogane, tražeći pravdu, demonstranti su pozivali na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. Oni su pozvali i na prekid isporuke oružja Izraelu, vjerujući da to doprinosi tekućem sukobu.

Učesnici iz različitih sredina i zajednica pridružili su se skupu, naglašavajući široku podršku palestinskom pitanju u Velikoj Britaniji.

"Slobodna Palestina" i "Stop genocidu" bile su dvije od mnogih parola koje su uzvikivali propalestinski demonstranti tokom marša koji je nastavljen prema Trgu parlamenta.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra je 33.686, dok je povrijeđenih 76.309.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

federalna.ba/AA

London Velika Britanija protest
protest Radnici
0 17.05.2024 22:01
Banja Luka Banjaluka roditelji vrtići privatni vrtići protest
0 15.05.2024 17:25
David Cameron Izrael oružje Velika Britanija Hamas
0 12.05.2024 18:37
Varšava Zeleni dogovor protest
0 10.05.2024 15:27