Hezbollah izveo najveći simultani raketni i napad dronovima na izraelske ciljeve od 8. oktobra

Hezbollah izveo najveći simultani raketni i napad dronovima na izraelske ciljeve od 8. oktobra

Libanski Hezbollah izveo je danas najveći simultani napad dronovima na izraelske baze vojske i pozicije od početka prekograničnih sukoba prije više od osam mjeseci, poslije ubistva jednog od svojih komandanata u izraelskom udaru.

Hezbollah tvrdi da izvodi te napade u znak podrške svom palestinskom savezniku Hamasu koji ratuje protiv izraelske vojske u Pojasu Gaze, prenosi France Presse. Sukobi na izralsko-libanskoj granici počeli su 8. oktobra, samo dan poslije početka rata u Gazi.

U današnjem saopštenju proiranskog Hezbollaha je navedeno da su izvedeni napadi raketama i dronovima na šest baza i vojnih pozicija, te da su simultano dronovi puni eksploziva napali tri druge izraelske baze.

Ti napadi su, kako je navedeno "dio odgovora na ubistvo" komandanta Taleba Samija Abdulaha u utorak u udaru u južnom Libanu blizu granice sa sjevernim Izraelom.

Vojska je potvrdila da je eliminisala Abdulaha koji je, kako je navela, planirao i izvodio napade na Izrael.

Danas je izraelska vojska objavila da je oko 40 projektila ispaljeno u pravcu Galileje i Golanske visoravni koja je djelimično pod okupacijom Izraela. Mnogi su presretnuti, a drugi su izazvali požar.

Zvaničnik Hezbollaha je kasnije rekao da je ispaljeno 150 raketa i 30 samoubilačkih dronova na 15 izraelskih pozicija, prenijela je katarska TV Al Jazeera. Izrael je u odgovoru izveo napade na ciljeve Hezbollaha u Libanu, prenijeli su izraelski mediji.

Tokom konferencije na novinare portparol vlade Izraela David Menser je upozorio da će Izrael odgovoriti silovito na svaku agresiju Hezbollaha.

U proteklim nedjeljama prekogranični sukobi su pojačani i Hezbollah sve češće koristi dronove da napadne izraelske pozicije, a Izrael odgovara ciljanim udarima gađajući borce organizacije.

U srijedu je predsjedavajući izvršnog komiteta Hezbollaha Hašem Safiedin upozorio da će organizacija pojačati svoje operacije.

Za više od osam mjeseci nasilja poginulo je 468 ljudi u Libanu, od kojih 90 civila i više od 305 boraca Hezbollaha, po podacima France Pressea. Na izraelskoj strani ubijeno je najmanje 15 vojnika i 11 civila.

federalna.ba/Beta

Hezbollah Izrael