Helez - Schmidt: Institucije odbrane će u svojoj sferi učiniti sve da se opravda kandidatski status

Helez - Schmidt: Institucije odbrane će u svojoj sferi učiniti sve da se opravda kandidatski status

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta, a razgovarali su o aktuelnoj sigurnosno-političkoj situaciju u Europi, te glavnim aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Helez je istaknuo da su euroatlantske integracije u vrhu prioriteta vanjske i sigurnosne politike BiH te da će institucije odbrane u svojoj sferi sve učiniti da se opravda kandidatski status BiH za pridruživanje Europskoj uniji. Dodao je da se sigurnosna situacija u regiji odražava i na BiH, te da su ekonomske i energetske implikacije rata u Ukrajini sve vidljivije.

- U vrhu mojih prioriteta je osiguranje boljeg materijalnog statusa pripadnika OS BiH, ali i svih uposlenih u MO BiH. Povećanim proračunom za ovu godinu, donekle se mogu ublažiti posljedice inflacije, iako će nam i dalje nedostajati sredstava za planiranu modernizaciju -poručio je Helez. 

Schmidt je čestitao Helezu na imenovanju i poželio mu uspjeh u obavljanju mandata.

- Bosna i Hercegovina je jasno definisala svoje vanjskopolitičke ciljeve, koji su u isključivoj nadležnosti države. Odluke koje su s tim u vezi donesene na državnom nivou trebaju se poštovati. Međunarodna zajednica poziva političke vođe u BiH da se usredotoče na pozitivne aktivnosti i zajednički rade na postizanju napretka BiH - naveo je Schmidt.

Sastanku su prisutvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, zamjenik šefa Kabineta visokog predstavnika pukovnik Klaus Ingo Gnoyke i šef Političkog ureda OHR-a Tobias Privitelli, sa suradnicima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

federalna.ba/Fena

Zukan Helez Christian Schmidt
Srđan Amidžić CIK BiH Christian Schmidt
0 04.04.2024 20:54
Aleksandar Vučić Christian Schmidt
0 04.04.2024 18:49
Christian Schmidt Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Izborni zakon
0 04.04.2024 18:20
Christian Schmidt Aleksandar Vučić
0 04.04.2024 17:50
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt Aleksandar Vučić
0 01.04.2024 11:31