Harris započela afričku turneju posjetom Gani

Harris započela afričku turneju posjetom Gani

Američka potpredsjednica Kamala Harris pohvalila je u ponedjeljak predsjednika Gane, Nanua Akufo-Addoa, zbog njegovih "demokratskih principa”, tokom razgovora s čelnikom zapadnoafričke zemlje, koja se suočava s rastućim nezadovoljstvom zbog inflacije i novim brigama oko regionalne sigurnosti.

Harris upravo počinje sedmicu dana dugu turneju po kontinentu koja će je odvesti i u Tanzaniju i Zambiju, u okviru zajedničkih napora da se proširi doseg Sjedinjenih Država  u vrijeme kada Kina i Rusija brane svoje interese ukorijenjene u Africi.

Potpredsjednica je u ponedjeljak dočekana u predsjedničkoj palati Gane, nazvanoj Jubilarna kuća, gdje je obećala pomoć u sigurnosti u zemlji i povećanje ulaganja

- Kao predsjednik Gane bili ste veoma hrabri i napredni u pogledu zalaganja za demokratske principe, Zahvaljujem vam na prijateljstvu koje ste ponudili Sjedinjenim Državama - poručila je Haris Akufo-Addou.

Akufo-Addo je predvodio jednu od najbrže rastućih svjetskih ekonomija prije pandemije COVID-19. Cijene hrane i drugih potrepština vrtoglavo su, međutim, počele da rastu, a zemlja se suočava s dužničkom krizom dok se bori s otplatom dugova.

Osim toga, pojačani su sporadični sukobi na sjeveru Gane, koji se graniči s još nemirnijom državom Burkinom Faso i Sahelom, regijom u kojoj djeluju lokalni ogranci Al-Kaide i Islamske države.

Akufo-Addo je terorizam nazvao "otrovom" koji se širi zapadnom Afrikom, čineći regiju nestabilnom.

- Provodimo brojne neprospavane noći pokušavajući da budemo zaštićeni ovdje - poručio je on potpredsjednici dok su se njih dvoje okupili u konferencijskoj sali u palati, a njihove delegacije sjedile su na suprotnim stranama dugog stola.

Akufo-Addo je pozvao na solidarnost dok zemlje poput Gane rade na tome da svoje ekonomije "vrate na pravi put". Također je izrazio zabrinutost da privatni američki investitori imaju tendenciju da previde njegovu zemlju.

- Želimo da budemo u mogućnosti da promijenimo tu dinamiku - rekao je on.

Harris će najaviti 139 miliona dolara američke pomoći za Ganu, navodi njen ured. Za dio tog novca bit će potrebno odobrenje Kongresa, što bi se moglo pokazati teškim u jeku oštrih stranačkih razlika oko saveznog budžeta. Ministarstvo finansija također planira poslati savjetnika u Accru da pomogne u suočavanju s golemim dugom zemlje, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Kamala Harris SAD Afrika