videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Halilagiću uručen mandat, Stranka za BiH više nije dio vlasti u TK-u

Komplikovani procesi u formiranju vlasti na višim nivoima usporili su formiranje nove Vlade Tuzlanskog kantona i pet mjeseci nakon općih izbora. Pozicije će podijeliti SDA, koja rukovodi uspostavom vlasti, i Demokratska fronta. Tako je danas zvanično uručen mandat aktuelnom premijeru TK-a Irfanu Halilagiću, koji će u zakonskom roku predložiti kandidate za nove ministre.

Žarko Vujović uručio mandat Irfanu Halilagiću za sastav Vlade TK

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović uručio je danas mandat Irfanu Halilagiću za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona.  Prethodno je Halilagić dobio jednoglasnu podršku Kadrovske komisije Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona, a potom i Izvršnog od...

Većinu imena je Federalna televizija već ranije objavila.

Donosimo imena kandidata za ministre u novoj Vladi TK-a

Iako je prvi u Federaciji u kojem je konstituirana Skupština, Tuzlanski kanton još nije dobio Vladu. Proces je to koji bi trebao biti završen do kraja ovog mjeseca, s obzirom na to da je danas Izvršni odbor Stranke demoratske akcije na sjednici potvrdio da je aktualni pre...

„Izvjesno je da će ta imena biti. Predstoji period, odnosno nekoliko dana usaglašavanja, prije svega unutar Stranke demokratske akcije, jer je DF načisto sa svojim kandidatima“, kazao je Halilagić.

Predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović (DF) istakao je kako je ovo Vlada kontinuiteta - nova će pretrpjeti neke neznatne promjene, ali je sigurno da građani nisu ništa na gubitku.

Dok građani, kako tvrdi Vujović, neće biti na gubitku, Stranka za BiH hoće, budući da više nije dio većine u Tuzlanskom kantonu. Dva kantonalna zastupnika - Asmir Hasić i Emir Salihović, kantonalna ministrica Anela Ajšić, šest vijećnika iz Tuzle, Lukavca i Živinica, uz kompletan Gradski odbor i članstvo, podnijeli su ostavke na sve stranačke funkcije. Glavni razlozi su, kako je navedeno, nekorektan stav vrha stranke prema Gradskom savjetu Živinice i nepoštivanje izbornog rezultata.

„Sa današnjim datumom Stranka za Bosnu i Hercegovinu prestaje biti parlamentarna u Gradskom vijeću Živinice, Gradskom vijeću Lukavac, Gradskom vijeću Tuzla i Skupštini Tuzlanskog kantona“, poručio je Asmir Hasić, predsjednik Gradskog savjeta SBiH Živinice.

Prema riječima predsjednika Glavnog odbora SBiH, na državnom nivou najveći grijeh Gradskog odbora Živinice je najbolji izborni rezultat ove stranke u Federaciji.

„Mislim da sam tu izabran s namjerom da budem fikus, ikebana - kao pripadnik srpskog naroda. Mnogi me poznaju i znaju moj rad dosadašnji politički, a i van politike kroz nevladin sektor. Moj cilj je bio da pravimo bolje za sve građane“, izjavio je Zoran Jovanović, predsjednik Glavnog odbora SBiH.

Članovi koji su danas napustili SBiH nastavit će svoje djelovanje u gradskim vijećima i Skupštini Tuzlanskog kantona, za sada kao nezavisni vijećnici i zastupnici.

federalna.ba

Tuzlanski kanton TK Irfan Halilagić SBiH