videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Donosimo imena kandidata za ministre u novoj Vladi TK-a

Iako je prvi u Federaciji u kojem je konstituirana Skupština, Tuzlanski kanton još nije dobio Vladu. Proces je to koji bi trebao biti završen do kraja ovog mjeseca, s obzirom na to da je danas Izvršni odbor Stranke demoratske akcije na sjednici potvrdio da je aktualni premijer TK-a Irfan Halilagić novi mandatar za sastav Vlade. Federalna televizija donosi imena budućih kandidata za ministre u novoj Vladi koju će predvoditi SDA uz koalicijske partnere.

Osim pozicije premijera na kojoj će ostati Irfan Halilagić, Stranci demoratske akcije je pripalo osam ministarstava, Demokratskoj fronti tri i Stranci za Bosnu i Hercegovinu jedno ministarstvo. Dalje aktivnosti na imenovanju Vlade bit će nastavljene u petak.

“Sazvat ćemo pres-konferenciju na kojoj ćemo uručiti mandat Irfanu Halilagiću, a poslije toga, vjerovatno u poslijepodnevnim satima ćemo imati Kolegij Skupštine na kojem ćemo odrediti  datum održavanja Skupštine, najvjerovatnije sljedeće sedmice”, kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK-a (DF).

“Stranka demokratske akcije ostaje na ovim tračnicima koje su, očigledno, prethodnoj godini dale rezultata. Premijer i Vlada su dobro radili i građani su to prepoznali na izborima 2. oktobra”, ističe Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK-a.

Tako je izvjesno da će ministar obrazovanja i nauke ostati Ahmed Omerović, dok će poziciju ministra policije, zadržati Hajrudin Mehanović. Za ministra za rad i socijalnu politiku bit će predložen Fedahija Ahmetović, dok će poziciju ministra privrede najvjerovatnije zadržati Edin Duraković. Imena ostalih ministara iz SDA trebala bi biti poznata narednih dana, budući da još uvijek nisu usaglašena.

Federalnoj televiziji potvrđena su imena kandidata za još četiri ministarske pozicije. Tako bi nova ministrica pravosuđa i uprave trebala biti Nataša Marošević, novi ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić, dok će resorom trgovine, turizma i saobraćaja upravljati Denis Bećirović iz Demokratske fronte. Nova-stara ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice ostaje Anela Ajšić iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

federalna.ba

Vlada TK