videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Halilagić: Nabavka udžbenika za osnovce je autentična mjera Vlade TK

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila informaciju Ministarstva obrazovanja i nauke o nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola na području tog kantona, te zadužila ministarstvo da provede postupak javne nabavke za nabavku nedostajućih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, a kako bi svi učenici koristili nove radne udžbenike, odnosno udžbenika u kojima je predviđena mogućnost pisanja i popunjavanja.

- Želim izraziti nezadovoljstvo što je jedna autentična mjera za Tuzlanski kanton, koju smo delegirali i realizovali prošle godine, ove godine dovedena u sumnju. Kada smo započinjali realizaciju mjere u TK tada smo kazali da ćemo udžbenike koje smo tada nabavili ponovo upotrebljavati i u narednoj školskoj godini i sjećam se da sam koristio termin da ćemo zanavljati, a ne da ćemo kupovati nove udžbenike. Neodgovorno je i neekonomično da udžbenike koji su upotrebljivi bacamo i da se oni nađu u kontejneru za smeće, a da pri tome trošimo nova novčana sredstva za nabavku udžbenika. Mi smo prošle godine govorili o besplatnim udžbenicima. Termin besplatni udžbenici ne znači nabavku novih udžbenika - izjavio je danas na pres-konferenciji kantonalni premijer Irfan Halilagić.

Kako je kazao, Vlada je tražila od resornog ministarstva da utvrdi koje škole nisu postupile po uputstvu. Kada je u pitanju FBiH, pojavila se informacija kako je FBiH obezbijedila sredstva za nabavku udžbenika od prvog do petog razreda, a ta informacija, naveo je Halilagić, nije tačna.

-Nijednu marku nismo dobili od FBiH i da nismo planirali sredstva za nabavku udžbenika mi danas ne bismo imali besplatne udžbenika u školama. Oni su rekli da će refendurati sredstva, a da mi idemo u nabavku udžbenika. Dakle, netačne su informacije da je nama Vlada FBiH obezbijedila sredstva jer sredstva za nabavku udžbenika je obezbijedila Vlada TK i ovu mjeru želimo provesti do kraja - kazao je premijer TK. 

Ministarstvo je tražilo od škola da promptno dostave podatke o nedostajućim udžbenicima, što je jučer i urađeno, te je konstatovano da, bez obzira na propuste škola, treba nabaviti nedostajuće udžbenike kako bi svi učenici mogli neometano pratiti nastavu u ovoj školskoj godini.

Propust je očito nastao u pogrešnom razumijevanju pojedinih direktora škola Instrukcije o načinu korištenja udžbenika koja je školama upućena početkom prethodne školske godine, kao i zahtjeva za dostavu podataka iz maja mjeseca.

Kako se ističe, pojedinim školama nije bilo jasno da trebaju pregledati sve udžbenike i iskazati svoje potrebe za onima koji nisu za dalju upotrebu, nego su samoinicijativno propustili dostaviti podatke za udžbenike od prvog do četvrtog razreda s mišljenjem da će se nabavka tih udžbenika vršiti za sve učenike bez obzira na to što se većina udžbenika može koristiti i u narednim školskim godinama.

- Roditelji ne trebaju ništa kupoviti. Radne sveske ne trebaju kupovati za školsku godinu koja je počela - rekao je ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović. 

Vlada TK je zadužila Ministarstvo obrazovanja i nauke da od direktora škola, koji su propustili postupiti u skladu sa Uputstvom Ministarstva o prijemu, evidentiranju, podjeli i vraćanju nabavljenih školskih udžbenika za učenike osnovnih škola od prvog do devetog razreda na području tog kantona, traži pismeno izjašnjenje u vezi formiranja komisija za pregled i selekciju potrebnih udžbenika za novu školsku godinu, a na temelju kojih propusta je došlo do nabavke nedovoljnog broja radnih udžbenika i podjele oštećenih i neupotrebljivih udžbenika, a što je proizvelo negodovanje javnosti u TK.

Ukoliko se nakon dobijanja traženih podataka utvrde propusti u postupanju škola, zatraženo je da ministarstvo, u okviru svoje nadležnosti, poduzme potrebne mjere i aktivnosti u cilju utvrđivanja odgovornosti i sprečavanja takvih pojava u narednom periodu.

federalna.ba/Fena

Irfan Halilagić Vlada TK udžbenici
Ćamil Duraković Vlada Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić povratnici
0 15.11.2023 18:31
Tuzlanski kanton Vlada TK Skupština TK budžet proračun
0 30.10.2023 16:53