Halilagić i Omerović ispratili humanitarni konvoj za Tursku
(Izvor: Vlada Tuzlanskog kantona)

Halilagić i Omerović ispratili humanitarni konvoj za Tursku

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović ispratili su danas konvoj humanitarne pomoći za stanovništvo Turske i Sirije pogođeno nedavnim zemljotresima u tom regionu. Radi se o ukupno osam kamiona kojima je, između ostalog, odvezeno i 33.500 paketića, koje su za svoje vršnjake, u okviru akcije "Djeca djeci" prikupili učenici iz osnovnih, srednjih škola i vrtića u Tuzlanskom kantonu. 

Osim dječijih paketića konvoj je odvezao i oko 28 tona druge robe. Simbolično, učenici Osnovne škole "Brijesnica Velika" uručili su vozačima autobusa paketiće za svoje vršnjake u Turskoj.

- Ovo je jedna akcija koja pokazuje veličinu našeg srca, ali i toga koliko smo na naše najmlađe prenijeli potrebu da pokažu svoje suosjećanje sa njihovim vršnjacima u Turskoj i Siriji. Ovo su spremala djeca, potomci jedne generacije koja je također, kada je nama bilo teško, primala i radovala se ovakvim paketićima. Stoga je lijepo da smo u prilici da naša djeca pomažu nekoj drugoj djeci u unesrećenim područjima. Prije nekoliko dana imao sam priliku da i službeno potpišem Odluku kojom smo, kao Tuzlanski kanton, izdvojili 400.000 KM za pomoć Republici Turskoj, međutim kao čovjeku mi je mnogo značajnije da su i moja djeca, zajedno sa hiljadama druge djece sa područja našeg kantona učestvovala u jednoj ovakvoj priči - kazao je Halilagić.

Dodao je da su u nedostatku adekvatnog odgovora državnog nivoa vlasti, drugi, niži nivoi vlasti, na sebe preuzeli obavezu i odgovornost da pomognu narodu Turske i Sirije.

Tokom ispraćaja konvoja, Halilagić je zahvalio Međunarodnom forumu solidarnosti "EMMAUS" na organizaciji, te vlasnicima autoprijevozničkih kompanija na ustupanju vozila i osoblja koje će kamione voziti u Tursku i Siriju.

- Prije svega moram izraziti svoje zadovoljstvo činjenicom da danas ispraćamo ovaj konvoj koji nosi paketiće naših učenika njihovim vršnjacima u Turskoj i Siriji. Posebnu zahvalnost želim uputiti učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima i rukovodiocima u školama na angažmanu i uloženom trudu da prikupimo ovih 33.500 paketića. Posebnu veličinu ima to što je ideja za ovu akciju potekla od samih učenika i njihovih roditelja, te smo veoma brzo nakon zemljotresa u saradnji sa Aktivom direktora škola uspjeli je i praktično realizirati - kazao je ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Iz Međunarodnog foruma solidarnosti "EMMAUS", u čijoj organizaciji će se ova humanitarna pomoć transportovati u Tursku i Siriju, poručili su danas da im je bilo zadovoljstvo pomoći realizaciju ovako humane aktivnosti.

- Organizirali smo prijevoz paketića sa punktova koje su odredile škole do centralnog magacina gdje smo ih paletirali i utovarili na kamione. Ovo će biti jedan od najljepših konvoja koji će obradovati srca mališana pogođenih zemljotresom. Hvala vam djeco - poručili su iz Međunarodnog foruma solidarnosti "EMMAUS", saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK. 

federalna.ba/Fena

Tuzlanski kanton Turska konvoj