videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Mještani Želeće kandidati na izborima, a nisu se ni kandidirali

U Bosni i Hercegovini je sve moguće, naročito u izbornoj godini. Situacija u kojoj su se našli mještani Želeće kod Žepča i nije nesvakidašnja s obzirom da politika uoči izbora ne preza od čega i da su sastavni dio postali nemoralni poslovi. No priča jeste nesvakidašnja. Na listi kandidata za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona našlo se nekoliko mještana Želeće koji zapravo tvrde da se i nisu kandidirali. 

Želeća, nadomak Žepča, sasvim obično mjesto dospjelo je u interes javnosti i to zbog nekoliko mještana čija su se imena pronašla na listama kandidata za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona ispred stranke PDA. Pod rednim brojem 26 našlo se i ime Hadžire Crnovčić a kako, tvrdi njen suprug, ni sami ne znaju. 

"Da li je gospođa bila u kontaktu sa nekim od političkih stranaka, kako se to desilo, da li je znala da će doći do te situacije? Nije znala da će doći do te situacije. nije nas niko ni kontaktirao mi smo obmanuti", tvrdi Igor Crnovčić. 

U cijeloj priči pojavljuje se i ime Stanka Ignjatovića i to pod rednim brojem 22. Stanko tvrdi, politika ga ne zanima, sve što želi je da obnovi svoju trošnu kuću, i da živi život dostojan čovjeka. 

"Ja se družim sa vešnim loncem 8 godina, a ko je mene stavio tamo na izbornu listu ja u to ne ulazim. Da sam htio da budem političar ja bih završio političke nauke, a mene politika ne zanima, samo čisto, časno, pošteno." 

Prema Stankovoj priči, obišao ga je tadašnji lokalni šumar i tražio da nešto potpiše. I to nije bio prvi put, da se Stanka sjete uoči izbora. 

"Nešto je mrljo, nešto je munđo da neke papire potpišem, ja sam potpisao papire, ne krivim ga, a ovo je ispalo nešto na veliko, plus meni je prošle godine došao čovjek kaže glasaj za 1, 2, 3 dobit ćeš sto maraka i prehrambenih artikala. Hoće li biti istina, kaže 100 posto. Taj isti Nahid, taj isti, ja sam 1, 2, 3 i šta sam dobio, ništa, 21 prst", priča Stanko. 

Sudeći po ovim izjavama, Stanko i Hadžira teško da su kandidati za Skupštinu ZDK, izborna kampanja im je, kao i politički subjekt koji ih je kandidirao, nepoznanica. Odgovor na pitanje kako su se kandidati, koji tvrde da to nisu, našli na izbornoj listi potražili smo i u centrali PDA. U telefonskom razgovoru generalni sekretar Samir Imamović nam je kazao da su upoznati sa navodima iz medija, te da centrala stranke sa kandidiranjem osoba na nižem nivou nema ništa. Iz Kantonalnog odbora PDA tvrdnja da se radi o političkom podmetanju.

"Gnusno podmetanje nečega što nema veze sa zdravom pameću i logiko, mi se ograđujemo zaista od svih tih objava, tih izjava, a što se tiče konkretno našeg oglašavanja po pitanju tog slučaja mi ćemo se oglasiti za 2-3 dana kad cijelu situaciju ispitamo na terenu", kazao je predsjednik KO PDA ZDK. 

Zanimljivo je da je PDA, u protekla dva izborna ciklusa imala kandidatske liste u ZDK te u gradovima i općinama ovog područja, ali bez ikakvog ozbiljnog uspjeha. Da li je u pitanju prijavljivanje kandidata tek zbog biračkih odbora koji su proteklih godina dobar sezonski posao uoči izbora, pitanje je kojim bi se trebali i morali pozabaviti istražni organi i Centralna izbora komisija.

federalna.ba

izbori kandidati kandidatura