Hadžibegić nema ništa protiv da bude 'žrtva', ali smatra da treba nastaviti raditi posao selektora

Hadžibegić nema ništa protiv da bude 'žrtva', ali smatra da treba nastaviti raditi posao selektora

Večerašnjim neočekivanim porazom na zeničkom stadionu “Bilino polje” od selekcije Luksemburga (0:2), nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala je na samo tri osvojena boda u kvalifikacijskoj grupi J pa je sve izvjesnije da će “Zmajevi” put do Evropskog prvenstva 2024. godine u Njemačkoj morati tražiti kroz baraž.

Luksemburg je večeras zasluženo slavio nakon velikih grešaka bh. odbrane, ali se nisu proslavili ni bh. napadači, koji, prvi put nakon sedam pobjeda u međusobnim duelima, nisu čak postigli gol ni iz penala.

Naime, rezervista Amir Hadžiahmetović je, pri rezultatu 0:1, u 56. minuti iz penala šutirao preko gola te propustio priliku da poravna rezultat pa je upravo novinare na pres-konferenciji zanimalo zašto je penal šutirao Hadžiahmetović.

Pitanje je bilo i da li će selektor Faruk Hadžibegić podnijeti ostavku, a što je od njega i predsjednika Nogometnog saveza BiH Vice Zeljkovića, večeras tražila publika na zeničkom stadionu. Hadžibegić je kazao da razumije reakciju publike, koja se na taj način oglasila nakon novog poraza.  

-To je moja odgovornost, kao i odgovornost svakog trenera kada se nađe u takvoj situaciji. Nisam siguran da je ovo samo reakcija na rezultat večerašnje utakmice… Nije mi drago, ali moram to izdržati. Takav je posao - kazao je Hadžibegić, koji je dodao kako smatra da je reakcija publike zbog ukupnog stanja u našoj reprezentaciji, savezu, ali i društvu.

Naglasio je kako je i sam bio iznenađen da je penal šutirao Hadžiahmetović, jer je “dogovor bio da penal šutira Miralem Pjanić”, ali je istakao da ne zna da li su se njih dvojica dogovorili na samom terenu, kada je dosuđen penal.

Na pitanje šta sada, nakon što su, praktično, ostali bez izgleda za plasman na prve dvije pozicije, odnosno direktan plasman na EURO te da su u samo jednom, od četiri odigrana meča postigli golove (Island 3:0), Hadžibegić je objasnio kako je u svim tim mečevima bilo prilika te da se nisu branili.

Nisu uspjeli realizirati, mada bi, smatra, samo jedan gol promijenio situaciju u svim utakmicama u kojima nismo postigli gol.

-Ja sam razočareniji od vas. Scenario da smo dali gol, da bi sve bilo drugačije, ali ne želim nikoga kritikovati. Svu odgovornost preuzimam na sebe. Zabranio sam i igračima da bilo ko o kome kaže bilo šta. Ja sam jedini odgovoran- kazao je Hadžibegić, koji je naglasio da je problem što igrači ne igraju dovoljno u klubovima te da su u ova dva meča ponovo igrali bez nekoliko važnih igrača.

Ponovo je istakao kako imamo perspektivne igrače te da ne smatra kako je rješenje da se promijeni selektor.

-Sa mnom neće imati niko problem. Ni Savez, ni navijači, ni vi…Nadam se da ćemo biti spremni fizički, da nećemo imati povrijeđenih igrača- kazao je Hadžibegić, koji je dodao kako nema ništa protiv da bude žrtva za budućnost bh. selekcije.

Podvukao je kako će prihvatiti svaku odluku Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, ali da je uvjeren da nema drugog rješenja nego nastaviti raditi s ovom grupom igrača, jer da, smatra, boljih i nemamo.

Sebe smatra “apsolutno spremnim da nastavi posao” te da vjeruje u igrače koje ima na raspolaganju.

-Napuštanja broda nema. Znamo šta imamo i šta nemamo- kazao je Hadžibegić, koji je najavio da će ostati selektor i u narednim utakmicama.

Selektor Luksemburga Luc Holtz očekivano je bio zadovoljan nakon ove pobjede, inače i druge kvalifiakcijske pobjede u nizu, koju su izvojevali i bez dva igrača iz početne postave. Luksemburg je, nakon subotnjeg domaćeg trijumfa protiv Lihtenštajna s 2:0, ostao bez  Gersona Rodrigueza i Vincenta Thilla. Luksemburg u tri od četiri dosadašnje utakmice nije primio gol, jer su u gostima kod Slovačke odigrali 0:0, dok su jedino visoko poraženi na svom terenu od Portugala s 0:6.

-Odlično se sve odvilo večeras po nas. Vidjeli ste na koji smo način igrali, a što se mene, lično, tiče mislim da je ovo i najveća pobjeda koju smo ostvarili- kazao je Holtz, koji je istakao kako je gol na početku dao motiv njegovim igračima, koji su se brzo prilagodili postavci bh. tima.

Podvukao je dobru timsku igru svog tima, a na pitanje novinara da li je vrijeme da počnu sanjati plasman na veliko takmičenje, Holtz je kazao kako će biti “teško nastaviti s pobjedama u nizu”.

-Do septembra imamo još dva-tri mjeseca i do tada se mnogo toga može desiti. Zavisi da li će igrači igrati u klubovima, da li će biti svi spremni, ali, naravno, nastavljamo da igramo i nadamo se maksimalnom broju bodova- kazao je Holtz.

Portugal je večeras u gostima s 1:0 porazio Island, a Slovačka istim rezultatom na gostovanju Lihtenštajn.

Tabela grupe J nakon odigranog 4. kola: Portugal 12, Slovačka 10, Luksemburg 7, Bosna i Hercegovina i Island po 3 te Lihtenštajn bez bodova.

federalna.ba/Fena

Nogometna reprezentacija BiH Faruk Hadžibegić
Sergej Barbarez Nogometna reprezentacija BiH
0 16.05.2024 19:09
Nogometna reprezentacija BiH
0 04.04.2024 11:33
Nogometna reprezentacija BiH Izrael utakmica otkazana
0 22.03.2024 11:16
Nogometna reprezentacija BiH Ukrajina Bilino polje večeras
0 21.03.2024 08:12
Nogometna reprezentacija BiH Fudbalska reprezentacija BiH
0 19.03.2024 21:14
Nogometna reprezentacija BiH doigravanje Ukrajina
0 23.11.2023 12:23