Guzmanova supruga priznala krivicu
(Izvor: AP)

Guzmanova supruga priznala krivicu

Emma Coronel Aispuro, supruga meksičkog narko bosa Joaquina “El Chapoa” Guzmana danas je pred saveznim sudom u Washingtonu priznala krivicu za njenu ulogu u pomaganju u rukovođenju kartelom "Sinaloa".

Aispuro se danas pojavila pred sudijom Okružnog suda Rudolphom Contrerasom u Washingtonu gdje je priznala krivicu prema tri tačke optužnice za udruživanje radi distribucije narkotika, pranja novca i učešća u finansijama narko kartela "Sinaloa".

U sklopu sporazuma o priznanju krivice, ona je, takođe priznala udruživanje za pomoć suprugu da pobjegne iz zatvora u Meksiku 2015. godine.

Ona se samo prema tački optužnice za distribuciju droge suočava sa doživotnom robijom dok su za ostale dvije tačke predviđene kazne od 20 i 10 godina zatvora.

Sudija je odredio 15. septembar kao datum narednog ročišta.

Aispuro /31/ je uhapšena u februaru prema optužbama da je prenosila poruke kako bi suprugu pomogla u švercu narkotika od 2012. godine do početka 2014. godine i da je nastavila da to čini tokom posjete zatvoru u Meksiku nakon njegovog hapšenja iste godine.

Ona je rođena u Kaliforniji i ima dvojno američko i meksičko državljanstvo.

Guzman je u februaru 2019. godine proglašen krivim za organizovanje šverca narkotika vrijednog više milijardi dolara za kartel "Sinaloa". Osuđen je na doživotnu robiju i kaznu služi u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem u Florenceu u Coloradu.

federalna.ba/Srna-Reuters

Emma Coronel Aispuro
El Chapo pritvor Emma Coronel Aispuro
0 24.02.2021 08:30