Novi predsjednik Kolumbije: Imao sam prijateljski razgovor s Bidenom
(Izvor: EPA/Carlos Ortega)

Novi predsjednik Kolumbije: Imao sam prijateljski razgovor s Bidenom

Gustavo Petro, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim u Kolumbiji 19. juna, izjavio je kako je imao prijateljski razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Na putu ka intenzivnijim i normalnijim diplomatskim odnosima, imao sam vrlo prijateljski razgovor s predsjednikom Sjedinjenih Država Bidenom. On je također istakao 'ravnopravniji odnos za dobrobit dva naroda'", napisao je Petro na Twitteru, u komentaru na telefonski razgovor s Bidenom.

S druge strane, kolumbijski predsjednik Ivan Duque čestitao je Petru na izbornoj pobjedi na Twitteru.

"Kao Kolumbijci izašli smo na izbore, iznijeli svoje stavove, a prvo što se mora prihvatiti za odbranu demokracije je narodni diskurs. Za transparentnu i učinkovitu tranziciju izrazio sam svoju podršku", naveo je Dugue.

Obraćajući se svojim pristašama u izbornoj noći, Petro je poručio:

"Vrijeme je za razgovor s američkom vladom. Predlažem da sve vlade Sjeverne i Južne Amerike sjednu i razgovaraju kako bi se ubrzala energetska tranzicija."

U drugom krugu predsjedničkih izbora održanih u Kolumbiji 19. juna, ljevičarski kandidat Koalicije historijskog pakta Petro pobijedio je u utrci za predsjednika zemlje s 50,46 posto glasova.

federalna.ba/AA
Gustavo Petro Joe Biden