Grupne tužbe u Indoneziji zbog trovanja djece sirupom
(Izvor: Fena/Twitter)

Grupne tužbe u Indoneziji zbog trovanja djece sirupom

Roditelji čija su djeca preminula ili su otrovana zaraženim sirupom protiv kašlja plakali su od olakšanja nakon što je indonezijski sud dopustio grupnu tužbu.

- Borba mog djeteta nije bila uzaludna - izjavila je Nur Asiah, čija je četverogodišnja kćerka preminula prošle godine.

Njena porodica i rođaci 24 druge žrtve pokrenuli su tužbu protiv vlade Indonezije i osam farmaceutskih kompanija.

Više od 200 indonežanske djece preminulo je od akutnog zatajenja bubrega od 2022.

Indonezija nije jedina zemlja pogođena zatrovanim sirupom protiv kašlja. Prijavljeno je stotinjak smrtnih slučajeva u Gambiji i Uzbekistanu.

Istraga se nastavlja u Indoneziji, ali lokalne vlasti tvrde da za sada nema dokaza o povezanosti sa slučajevima u drugim zemljama. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je upozorenja na šest sirupa protiv kašlja proizvedenih u Indiji i Indoneziji.

- Nisam znala da je ono što sam dala svom djetetu otrov - izjavila je Nur Asiah za BBC Indonezija uoči odluke suda.

Njenoj kćerki Nasji prepisan je sirup protiv kašlja nakon što je prošle godine dobila temperaturu. Pozlilo joj je nakon konzumiranja lijeka i preminula je tri sedmice kasnije u bolnici.

Tužbom se traži odšteta od 195.000 dolara za svako umrlo dijete i oko 130.000 dolara za svako zatrovano dijete. Ostalim roditeljima bit će dopušteno da se pridruže tužbi, rekao je njihov advokat.

- Nikakva kompenzacija neće nadoknaditi ono što se dogodilo. Neće mi vratiti dijete - rekla je Nur Asiah u suzama.

BBC Indonezija pokušao je kontaktirati osam kompanija koje su tužene, ali nisu sve odgovorile prije utorka.

- Nije primjereno ako je odgovornost samo na farmaceutskoj industriji - izjavio je advokat PT Afi Farma, čiji je sirup protiv kašlja u ovom slučaju koristila većina djece, dodajući da za to treba odgovarati i vlast.

Druga kompanija, PT Universal Pharmaceutical Industries saopćila je da je koristila isti sistem indonezijske agencije za hranu i lijekove (FDA) tridesetak godina za svoj brend sirupa za kašalj i da je kupila sastojke od dobavljača koji je odobrila FDA.

- Iskreno govoreći, i farmaceutske kompanije su žrtve - žrtve zločina od strane dobavljača sirovina - izjavio je njen advokat.

Portparol ministarstva zdravstva izjavio je da se radilo na šemi kompenzacije.

- Dali smo sve od sebe tako što smo brzo pronašli uzroke, razmjenjivali informacije s drugim zemljama, WHO i unosili protuotrove za liječenje toksičnih supstanci - kazao je.

Indonezijske vlasti otkrile su da su lokalne hemijske kompanije koristile industrijski materijal otopina - etilen glikol i dietilen glikol - u sirupu u jeku globalne nestašice farmaceutskih rastvarača. Te dvije supstance obično se koriste u rastvorima protiv smrzavanja za klima uređaje i frižidere.

federalna.ba/Fena

Indonezija trovanja djeca sirup za kašalj