Grčki sud odbacio optužbe protiv humanitarnih radnika koji su pomagali migrantima na Lezbosu

Grčki sud odbacio optužbe protiv humanitarnih radnika koji su pomagali migrantima na Lezbosu

Sud na grčkom otoku Lezbosu u petak je odbacio optužbe protiv skupine humanitarnih radnika i volontera koji su učestvovali u operacijama spašavanja migranata, odlučivši na temelju proceduralnih razloga vratiti slučaj tužiteljstvu na ponovno podnošenje.

Slučaj, u kojem su 24 osobe, od kojih je 17 stranaca i sedam Grka, optužene za njihov rad s migrantima koji su tek pristigli na Lezbos, izazvao je brojne kritike organizacija za ljudska prava. Optuženi tvrde da nisu radili ništa više od pomaganja ljudima čiji su životi bili ugroženi, javlja AFP.

- Ovakva suđenja veoma su zabrinjavajuća jer kriminaliziraju rad koji spašava živote i postavljaju opasan presedan - rekao je Ured UN-a za ljudska prava prije sudske odluke u petak.

Navode kako je već došlo do zastrašujućeg učinka, jer su branitelji ljudskih prava i humanitarne organizacije bili prisiljeni prekinuti svoj rad na ljudskim pravima u Grčkoj i drugim zemljama EU-a.

Među onima kojima se sudi je i istaknuta sirijska aktivistica za ljudska prava Sarah Mardini, izbjeglica i plivačica čija je sestra Yusra Mardini bila dio plivačkog tima izbjeglica na Olimpijskim igrama 2016. i 2021. Filmska platforma Netflix snimila je fim ‘The Swimmers’ prema priči sestara iz Sirije.

federalna.ba/Fena

Grčka Lezbos migranti