Grčka suočena sa visokim temperaturama i oblacima saharske prašine

Grčka suočena sa visokim temperaturama i oblacima saharske prašine

Gusti oblaci prašine i pijeska iz Sahare ponovo su danas prekrili nebo Grčke, posebno u Atini i Solunu, dok je u pojedinim mjestima za danas predviđena temperatura od 31 stepena Celzijusa. Ti pješčani oblaci, koji su se već pojavili prošle sedmice u Grčkoj, ali i u drugim evropskim zemljama, u Švicarskoj i na jugu Francuske, mnogima su otežali disanje.

Poslije vrelog vikenda, u Atini se danas popodne očekuje 26 stepeni, navodi se na siteu javnog televizijskog kanala ERT.

Termometri bi danas trebalo da pokažu temperaturu od čak 30 stepeni, a očekuje se 31 stepen na jugu Peloponeza i na ostrvu Eubeja, u blizini Atine.

Najosetljiviji ljudi "treba da izbjegavaju vježbe na otvorenom, kao i naporan fizički rad", rekao je predsjednik Unije pulmologa Grčke Stamatula Cikrikas na državnoj televiziji ERT. Taj fenomen se već pojavio prošle sedmice i Atinu su zahvatili gusti oblaci prašine i pijeska iz pustinje Sahare i sjeverne Afrike.

Unija pulmologa Grčke objasnila je prošle sedmice da "afrička prašina nosi čestice koje se mogu integrisati sa polenom, bakterijama i gljivicama, stvarajući veoma toksičnu i opasnu mješavinu za ljudsko tijelo, a posebno za respiratorni sistem".

Profesor pulmologije Todoris Vasilakopulos rekao je da treba da budu oprezni svi oni koji pate od astme, alergija ili drugih respiratornih problema. On je preporučio da najugroženije kategorije stanovništva nose maske i naočale za sunce.

I u Solunu je magla izazvala kašnjenje nekoliko aviona, prenijeli su lokalni mediji. Prema grčkim meteorološkim službama, od srijede se očekuje pad temperature.

federalna.ba/Beta

Grčka vrelina saharska prašina