Grafitima prekrivena vrata iz francuskih revolucionarnih ratova pronađena u Kentu
(Izvor: Jim Holden/English Heritage)

Grafitima prekrivena vrata iz francuskih revolucionarnih ratova pronađena u Kentu

Otkriveno je da su izgrebana drvena vrata slučajno pronađena na vrhu srednjovjekovnog tornja "zapanjujuća" relikvija prekrivena grafitima iz francuskih revolucionarnih ratova, uključujući i rezbariju koja bi mogla predstavljati obješenog Napoleona Bonapartea.

Više od 50 pojedinačnih grafita uklesano je u vrata iz 1790-ih od strane engleskih vojnika koji su se dosađivali stacionirani u dvorcu Dover u Kentu, u vrijeme Francuske revolucije kada je Britanija bila u ratu s Francuskom. Uključuju detaljnu rezbariju jedrenjaka, složeni stilizirani križ i devet pojedinačnih scena vješanja figura – od kojih jedna nosi šešir s dvorogom.

Jednostavna vrata od daski prvi put su otkrivena prije nekoliko godina na vrhu tornja Svetog Ivana, kojem je više od jednog stoljeća bilo nemoguće pristupiti bez penjanja ljestvama do podnožja spiralnog stubišta. U to je vrijeme, međutim, bio prekriven debelim slojevima boje koji su zaklanjali mnoge njegove oznake.

Tek kada su nedavno pažljivo uklonjeni svi slojevi boje, na vidjelo su izašli i svi detalji rezbarije.

"Imali smo uvid u ono što bi moglo biti tu, ali kad je boja skinuta, sveukupno je bilo prilično nevjerovatno", rekao je Paul Pattison, viši historičar u English Heritageu, koji upravlja dvorcem. Opisujući vrata kao "vrlo značajno" otkriće, rekao je da je Dover u to vrijeme bio "košnica aktivnosti, s brodovima koji su punili luku i obojenim vojnim uniformama koje su bile stalno prisutne u dvorcu i gradu".

„Ono što čini ova vrata tako nevjerovatnim predmetom je to što su rijedak i dragocjen primjer obične osobe koja ostavlja svoj trag; bilo da je to samo u svrhu ubijanja vremena ili želje da budemo zapamćeni.”

Srednjovjekovna soba, na vrhu jedne od najizloženijih odbrambenih konstrukcija dvorca, prenamijenjena je tokom sukoba u 18. vijeku u stražarsku kulu.

Pripadnici milicije stacionirani u dvorcu satima bi tamo bili postavljeni i okrenuli se umjetničkim naporima da prekrate vrijeme.

Devet karikatura vješanja očito su djelo različitih ruku, rekao je Pattison, ukazujući na preokupaciju vojnika javnim pogubljenjima, što bi u to vrijeme bilo uobičajeno. Detalj jednog, koji prikazuje figuru koja nosi šešir s dvorogom, doveo je do intrigantnih nagađanja da bi mogao prikazati fantaziju o obješenom poraženom Napoleonu. (U stvari, car će umrijeti u egzilu 1821., navodno od raka želuca.) „Očito je riječ o čovjeku u uniformi - dakle, radi se o vojnom licu", rekao je Pattison, dodajući da su samo časnici nosili prepoznatljivi šešir.

Iako je Pattison i dalje nesumnjivo uvjeren da bi to trebao biti francuski vojskovođa, "gotovo sigurno prikazuje određenu osobu koja je obješena - a oni su očito bili časnici, što je prilično neobično".

Također je prikazan detaljan, tačan rezbar jedrenjaka s jednim jarbolom, najvjerovatnije kutera s osam topova koji je koristila Kraljevska mornarica, kao i krijumčari i privatnici. Drugi simbol prikazuje kalež i ukrašeni križ, koji vjerovatno predstavljaju kršćansku svetu pričest.

Vrata kule St John bit će izložena u dvorcu Dover u julu u sklopu Dover Under Siege, izložbe o srednjovjekovnim i georgijanskim sukobima u dvorcu.

federalna.ba/The Guardian

rezbarena vrata Francuska revolucija ratovi
Jemen Mariba ratovi
0 04.01.2022 15:47