Gradonačelnik Derne i drugi dužnosnici uhapšeni nakon poplava
(Izvor: Fena/PIXSELL)

Gradonačelnik Derne i drugi dužnosnici uhapšeni nakon poplava

Gradonačelnik grada Derna na istoku Libije priveden je zajedno s drugim dužnosnicima pod sumnjom za loše upravljanje i nemar tokom rušenja brana koje su prije dvije sedmice poplavile grad, saopćio je u ponedjeljak libijski ured glavnog tužioca.

Ured državnog tužioca, sa sjedištem u glavnom gradu Tripoliju, saopćio je da je izdao naloge za pritvaranje osam lokalnih dužnosnika zbog rušenja brana u oluji koja je donijela poplave, usmrtivši hiljade ljudi.

Među privedenima su bili i gradonačelnik i zvaničnik zadužen za vodne resurse, navodi Reuters.

Stanovnici ovog grada okrivljuju vlasti za urušavanje brana, koje su izgrađene kako bi se zaustavio tok u korito rijeke koja prolazi kroz grad.

Ugovor iz 2007. za popravku brana nikada nije završen zbog građanskog rata koji je započeo pobunom koju je podržao NATO i kojom je svrgnut Moamer Gadafi 2011. godine. Dernu su do 2019. kontrolisali borci iz niza grupa, uključujući i Islamsku državu.

Demonstranti su prošle sedmice zapalili kuću gradonačelnika Abdulmenama al-Ghaitija, a administracija na istoku zemlje saopštila je da je on suspendovan i da je cijelo gradsko vijeće smijenjeno.

federalna.ba/Fena

Libija poplave brana
Predstavnički dom Parlamenta FBiH zaduženje poplave
0 28.11.2023 16:30
Somalija poplave poginuli raseljeni
0 08.11.2023 11:59
poplave poplave-nevrijeme Mostar
0 02.11.2023 11:45