Građani TK neće plaćati 'markice' zdravstvenog osiguranja
(Izvor: VladaTK)

Građani TK neće plaćati 'markice' zdravstvenog osiguranja

Građani Tuzlanskog kantona ne treba da plaćaju premiju zdravstvenog osiguranja, popularnu markicu, a za sve one koju su to već uradili Vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja će iznaći model povrata uplaćenih sredstava - kazao je danas premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, nakon  sjednice Kolegija Vlade.

Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici Kolegija donijela stav kojim se podržava Zaključak Skupštine TK i inicijativa poslanika u Skupštini TK, te je zadužen Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja da, u saradnji sa menadžmentom Zavoda pripremi i dostavi u dalju proceduru odgovarajuću odluku o korekciji visine učešća osiguranih osoba u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na području Tuzlanskog kantona.

- To znači da Vlada TK, odnosno budžet kantona preuzima obavezu plaćanja premije osiguranja za građane Tuzlanskog kantona. To je značajan prihod bez kojeg nismo htjeli ostaviti naš zdravstevni sektor, a u saradnji sa Zavodom ćemo u narednom periodu utvrditi na koji način će on ubuduće biti usmjeravan, a sve kako bi smo iz tih sredstava osigurali što veće benefite za naše sugrađane, odnosno korisnike zdravstvenih usluga. Ovakvo postupanje definirali smo i danas donesenim dokumentom na sjednici Kolegija - zaključio je premijer Halilagić.

Također, od nadležnih organa Zavoda zdravstvenog osiguranja TK je zatraženo da sagledaju odgovarajući model povrata više uplaćenih sredstava građanima koji su već uplatili premiju osiguranja u trenutno važećem iznosu, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK. 

federalna.ba/Fena

zdravstvene markice Vlada TK
Vlada TK
0 19.09.2023 19:57
Vlada TK odluka o finansiranju sjednica
0 12.09.2023 12:46
Vlada TK utopljavanje Općinski sud Lukavac
0 07.09.2023 12:00
Irfan Halilagić Vlada TK udžbenici
0 05.09.2023 12:43
Vlada TK novčana pomoć penzioneri
0 25.08.2023 11:00