Građani Srebrenika biraju između dva kandidata za gradonačelnika - Adnana Bjelića i Nermina Tursića
(Izvor: Fena/Arhiv)

Građani Srebrenika biraju između dva kandidata za gradonačelnika - Adnana Bjelića i Nermina Tursića

Pripreme za prijevremene izbore za gradonačelnika Srebrenika, koji će biti održani 5. februara ove godine, privode se kraju. Građani će birati između dva kandidata - Adnana Bjelića iz koalicije Ujedinjeni (NiP-NS-SDP) i Nermina Tursića iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Član Izborne komisije Srebrenika Ivo Paradžiković je za Fenu potvrdio da će građani glasati na 67 izbornih mjesta, na jednom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formiran je i jedan mobilni tim. 

Kandidat za gradonačelnika Srebrenika Adnan Bjelić, koji već desetak godina radi u Gradskoj upravi, kaže da je svjestan problema i nedostataka i svega što uprava i gradonačelnik mogu uraditi kako bi građanima Srebrenika stvorili ugodniji i kvalitetniji ambijent življenja. 

- Prihvatio sam kandidaturu koalicije Ujedinjeni. Prihvatio sam da stanem ispred svojih sugrađana, ali ne da vladam njima, nego da im služim - kazao je Bjelić u izjavi za Fenu. 

Pojasnio je da gradonačelnik sam ne može ništa uraditi. Prije svega, mora imati kvalitetan tim i mora uključiti sve relevantne aktere u društvenoj zajednici kako bi popravili stanje u kojem se danas nalazimo.   

Kandidat Nermin Tursić (SDA) smatra da je politika konflikta koja je do danas bila u Srebreniku, služila samoj sebi i nije pružila adekvatan odgovor za potrebe građana Srebrenika i privredne zajednice.  

Stoga, on nudi novi politički diskurs koji će se zasnivati na politici saradnje, pomirenja, postavljanja realnih ciljeva i mogućnosti.  

S obzirom da grad Srebrenik bilježi konstantan pad u razvoju, Tursić je najavio dva velika infrastrukturna projekta kojima bi se riješili prioritetni problemi, a to su vodosnabdijevanje Srebrenika i toplifikacija. 

Pojasnio je da na vodu čeka oko 10.000 stanovnika Srebrenika, te da “to nije samo političko pitanje ili infrastrukturni problem, već je to i pitanje etike”.  

- Drugi infrastrukturni problem koji ćemo rješavati, tiče se smanjenje zagađenja zraka. Planiramo raditi cjelokupnu toplifikaciju Srebrenika kako bi smanjili individualna ložišta - istakao je Tursić u izjavi za Fenu.  

Iz Centralne izborne komisije BiH potvrđeno je da je u Centralni birački spisak ukupno upisano 39.074 birača. Od toga je 38.400 redovnih, lično/odsustvo 4, a putem pošte će glasati 670 birača.   

federalna.ba/Fena

Srebrenik izbori