Mirjana Topić  Landeka

Građani pozvani da daju prijedloge oko akcija zaključavamo cijene

Cilj akcije Zaključavamo cijene bio je stabilizacija cijena, favoriziranje domaćih proizvođača i nakon evaluacije produljenje te mjere, kazala je u emisiji Otvoreni studio Radija Federacije BiH savjetnica ministra trgovine u Vladi Federacije BiH Merima Maslo.  Kazala je kako se nakon prvih efekata akcija nastavlja do 15. Lipnja. Ovo nije jedina mjera koja postoji,  a koja ide u svrhu smanjenja udara inflacije, jer još uvijek je na snazi odluka o maržama na naftne derivate, kazala je Maslo. Izračunato je da se na artiklima koji su osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine može uštedjeti oko 40 konvertibilnih maraka.

Odgovarajući na upit o tome da na svim trgovačkim mjestima trgovačkih lanaca i malih trgovina, koje su se dobrovoljno uključile u akciju,  nisu jasno istaknute zaključane i  stare cijene, Maslo je odgovorila kako će se u idućem razdoblju raditi na tome. UZ pomoć Udruge poslodavaca radit će se na obučavanju radnika koji rade u trgovačkim lancima, a moguća je i opcija u nastavku akcije  da artikli sa zaključanim cijenama budu u posebnom kutku trgovine s jasnim obilježjem  tamo gdje to prostor dopušta.

Marin  Bago iz Udruženja potrošača Futura navodi kako je važan segment akcije interakcija s građanima i poziva ih da kažu svoje mišljenje ili da prijave, ukoliko uoče, nepravilnosti.  Nužno je, ističe Bago, da vas o potrošačkim pravima informira onaj koji pruža uslugu. Sugovornici su kazali kako akcija ide dalje, da će se proširivati,  te da je moguće koristiti još artikala na popis zaključanih.

Na upit o aplikaciji koja je svakodnevno pratila cijene na maloprodajnom tržištu nafte i naftnih derivata, Maslo je kazala kako bi nadograđena aplikacija trebala proraditi u idućem tjednu, napomenuvši kako je donijela puno benefita potrošačima ali i drugima zbog konkurencije na samom tržištu. 

Otvoreni studio zaključavanje cijena Zaključavamo cijene
Otvoreni studio Srebrenica Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 18:48
Admir Čavalić Adis Kečo Šerif Isović Otvoreni studio
0 18.05.2024 12:51
Otvoreni studio
0 02.05.2024 10:45
Otvoreni studio
0 25.04.2024 17:13
Otvoreni studio Federalni radio Radio Federacije BiH prosvjetni radnici štrajk prosvjetnih radnika
0 25.04.2024 11:35
Otvoreni studio
0 18.04.2024 18:30