Građani centralne i istočne Evrope ostali bez imenovanja na čelne pozicije u EU
(Izvor: Arhiv)

Građani centralne i istočne Evrope ostali bez imenovanja na čelne pozicije u EU

Nijedan građanin EU iz centralne i istočne Evrope nije imenovan na čelo neke institucije ili agencije EU u prethodnoj godini, pokazao je novi izvještaj u kome se članice i institucije EU, posebno Evropski savjet i Komisija, pozivaju da snažno reaguju i obezbijede pravedniju zastupljenost svih evropskih građana.

Nakon analize 22 imenovanja u 2023, zaključak četvrtog izdanja godišnje Opservatorije geografskog predstavljanja liderstva u EU European Democracy Consulting (EDC) jeste dramatično pogoršanje zastupljenosti građana iz centralne i istočne Evrope od čega su koristi imali građani sjeverne i zapadne Evrope.

Zapadna Evropa pojačala je dominaciju i njenim građanima je pripalo 73 odsto novih imenovanja u prošloj godini i 60 odsto u periodu 2021-2023. prema 35 odsto u 2018-2020. Istovremeno su građani centralne i istočne Evrope u periodu 2021-2023. imali udio od samo dva odnosno četiri procenta u imenovanjima, što je najmanje za više godina.

Imenovanja građana iz zapadne Evrope na liderske pozicije činila su 51 odsto ukupnih u periodu 2021-2023. ili za 14 procentnih poena više nego u prethodne tri godine. U izvještaju se navodi da su, čak i kada se gleda prema veličini populacije, građani zapadne Evrope bili zastupljeni na čelu agencija i institucija daleko više nego što bi to bilo pravdeno.

Analiza je pokazala i da su Evropska komisija i Savjet bili odgovorni za 33 odsto imenovanja na najviše funkcije između 2020. i 2022. a vlade članica i njihovi predstavnici za 67 odsto. Predstavnici EU koje su direktno izabrali građani bili su odgovorni za samo tri procenta imenovanja.  

U preporukama čelnicama EU najprije se ističe da će nepravedna geografska zastupljenost na čelnim pozicijama vjerovatno negativno uticati na inkluziju građana, kao i na centralnu ulogu Savjeta, Komisije i predstavnika članica i imenovanih. Preporučuju se analize radi procjene situacije, postavljanje ciljeva i definisanje jasnih mjera djelovanja, uključujući obezbjeđenje prikupljanja podataka, usvajanje afirmativnih politika, diversifikovanje kanala komunikacije, unapređenje procesa selekcije i kriterijuma.

Takođe se preporučuje javno objavljivanje godišnjih pregleda stanja, kao što radi EDC, kao i djelovanja po zaključcima iz ovog izvještaja.

federalna.ba/Beta

Evropa imenovanja funkcije
Istanbul Evropa protesti 1.maj
0 01.05.2024 15:45
Emmanuel Macron Evropa
0 25.04.2024 14:08
Dan planete Zemlje Evropa zagrijavanje
0 22.04.2024 09:28