Građani BiH odlaze i u Hrvatsku na vakcinaciju

Dok su u BiH liste čekanja vakcina još aktuelne, Hrvatska ima i za poklanjanje. Građanima su dostupne sve vrste vakcina koje podržavaju zemlje Evropske unije - Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson. Posljednjih 15 dana i strani državljani koji se slučajno zateknu u Hrvatskoj mogu se vakcinisati. Kako je već ranije stranim državljanima dozvoljen boravak u Hrvatskoj do 12 sati bez testa, građani BiH, gotovo organizirano, odlaze u Hrvatsku na vakcinaciju.

Vakcinacija u Ekonomsko-turističkoj školi u Karlovcu provodi se redovno, bez najava, bez liste čekanja, a građani mogu birati vakcinu koju žele. Upravo to, motiviralo je brojne bh. građane da se vakcinišu u Hrvatskoj.

„Niko nije odbijen, samo ovdje doktor uzima anamnezu pacijenta“, kazao je Branko Zoretić, ravnatelj ZJZ-a Županije Karlovačke

Nema najava i organiziranog dolaska, ali svi koji žele - bit će vakcinisani.

Ana Kasunić radnica je na punktu za vakcinaciju u Karlovcu: „Ja ih obično pitam imaju li dokument putovnicu i onda se jave glavnoj sestri. Uglavnom su svi cijepljeni, niko nije odbijen - ne znam tačan broj, ali ih je u posljednje vrijeme baš poprilično bilo“.

Blizina granice i želja za putovanjima te adekvatnom zdravstvenom zaštitom razlog su što su brojni Krajišnici iskoristili ovu priliku.

Od naredne sedmice, vakcinacija će se u Karlovcu provoditi ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom. Svi koji žele da se vakcinišu su dobrodošli, uz napomenu da, ukoliko imaju neko oboljenje, sa sobom ponesu medicinsku dokumentaciju.

federalna.ba

vakcinacija vakcinisanje cijepljenje imunizacija Karlovac Hrvatska
Kanton Sarajevo vakcinacija Zetra
0 19.10.2021 17:47
Australian Open tenis vakcinacija
0 19.10.2021 10:50
vakcinacija vakcinisanje cijepljenje ZDK
0 18.10.2021 17:47