videoprilog Adne Sušić (Dnevnik 2)

Građani BiH krenuli u borbu s novim izazovima koje nosi zima

Pored inflacije koja otežava život, građani Bosne i Hercegovine, između ostalog, polako su već krenuli u borbu s novim izazovima koje nosi zima. Na koji način se grijati i kako platiti ogrjev - ključno je pitanje. Vlada Federacije BiH na sutrašnjoj sjednici trebala bi donijeti odluku o ograničenju cijene peleta, kao što je to već učinjeno u RS-u.

Skupo, skuplje, najskuplje. Tok kojim je, kao i sve ostalo, rasla cijena peleta u Bosni i Hercegovini. Građani teško izdvajaju za hranu, teško za struju, a teško će izdvojiti i za grijanje. U Federaciji BiH cijena peleta iznosi između 700 i 750 KM, što za građane koji se griju na ovaj način predstavlja ogroman izazov.

"Daj Bože da se građani ne budu smrzavali, jer ovo ne može niko platiti."
"Za ovu zimu se jesam pripremio, ali za sljedeću ne znam kako ću, pošto je pelet preskup."
"Katastrofa! Razmišljao sam na struju da pređem."
"Sad razmišljamo da se prekinemo grijati na pelet, jer i ova cijena u RS-u nije prihvatljiva za naše plate."

Vlada RS-a donijela je odluku kojom će biti ograničena cijena peleta na tržištu entiteta RS na 480 KM plus PDV po jednoj toni. Harmonizacijom, kako su kazali iz Vlade Federacije, na sutrašnjoj sjednici biće donesena odluka kojom će i građanima ovog entiteta biti olakšan ovaj problem. Na taj će način biti formirana  jedinstvena cijena peleta na nivou cijele države.

"Cijena će biti operativna od subote, kad važi i odluka Vlade RS-a, a važit će i naša koju ćemo sutra donijeti", poručio je premijer FBiH Fadil Novalić.

Ipak, osim trenutno nezadovoljnih građana, negoduju i proizvođači. Potražnja je prisutna, ali u mnogo manjoj mjeri nego prošle godine. Ograničenje cijena na domaćem tržištu će na neki način, kažu, i prihvatiti, ali drugi problem predstavlja Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o zabrani izvoza peleta do 31. marta 2023. godine, zbog čega bi mogli obustaviti svoje proizvodnje. 

"Neće biti nikakvog ograničavanja prodaje na domaćem tržištu. Svjesni smo potrebe da se i posljednji kupac na domaćem tržištu snabdije peletom. Trenutno nemamo prodaje na domaćem tržištu. Zbog samih troškova održavanja proizvodnje koji su visoki bićemo prinuđeni da obustavljamo proizvodnju peleta", istakao je Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u Bosni i Hercegovini.

"Sada se nalazimo u nekoj tampon zoni, sve kompanije, proizvođači i distributeri iz sektora ogrijeva, iz razloga što s jedne strane imamo ograničenu cijenu, koja se ne isplati, a s druge strane nemamo gdje tu neisplativost da nadoknadimo", navodi Muhamed Helać, menadžer kompanije Drvosječa.

Kako tvrde, domaće tržište trenutno je snabdjeveno sa 95 posto. Svjestan ulazak u minus neće izdržati dugo ukoliko se ne omogući izvoz. Proizvodnja uključuje kupovinu repromaterijala, preradu sirovine, radnu snagu i mnoge druge troškove. Ukoliko budu primorani staviti ključ u bravu svojih fabrika, ni usklađena cijena u cijeloj državi neće značiti ništa jer građani neće imati gdje tu cijenu i platiti.

federalna.ba

zima ogrjev pelet
Indija zima ovce poljoprivrednici
0 22.12.2023 13:16
Štokholm zima snijeg minusi
0 01.12.2023 09:14
Gaza raseljeni zima teški uslovi
0 14.11.2023 10:41