videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Grad Tuzla i Muslim Aid finansiraju izgradnju 20 plastenika

Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih, kroz plasteničku proizvodnju povrća na području Tuzle, naziv je projekta zahvaljujući kojem će Grad Tuzla i organizacija Muslim Aid ove godine sufinansirati gradnju 20 plastenika. Danas su potpisani i ugovori s korisnicima, koji su zadovoljili uvjete javnog poziva.

I dok se veliki broj mladih u Bosni i Hercegovini odlučuje bolju budućnost potražiti u inozemstvu i tamo ostaje, Amel Ramić iz Mihatovića kod Tuzle vratio se iz dijaspore u svoju domovinu i želi se baviti poljoprivredom.

„Isprobao sam, nemam više volju za tim. Hoću da ostanem ovdje, da ovdje nešto probam napraviti. I supruga je izrazila želju i aplicirali smo. Nisam se time ranije bavio, vjerovatno će ići paradajz, paprike, karastavci, salate“, priča Amel.

Novac za plastenike će dobiti i oni koji su se u ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje već okušali i znaju koliko plastenička proizvodnja može biti unosna.

„630 KM mi učestvujemo, što je jako povoljno za ovakav plastenik. Hvala svima koji su nam to omogućili, a imao sam jedan plastenik koji sam u svojoj režiji napravio, dok nije stradao od snijega. Plastenik je nešto jako, jako dobro“, ističe korisnik sredstava Viktor Marjanović.

„Imam neki plastenik od drveta koji sam napravila. Čitav život se bavim poljoprivredom. Bavila sam se i stočarstvom. Nastradala mi je krava i više ne mogu da je kupim. Plastenik mi je izvor života“, kaže korisnica sredstava Fadila Karahasanović.

Iz gradskog budžeta na različite načine podržavaju gotovo 350 poljoprivrednih proizvođača, stoga je i ovaj projekt prepoznat kao veoma značajan.

„Da se obezbijede plastenici poljoprivrednicima koji zaista proizvode hranu, a koji su ili u stanju socijalne potrebe ili su mladi. Dvadeset porodica ćemo obezbijediti plastenicima koji mogu da im osiguraju egzistenciju“, poručio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle (SDP).

„Ovdje je u pitanju 63.000 KM vrijednost projekta za 20 plastenika koji su dodijeljeni, gdje je na osnovu potpisanog Ugovora o saradnji Muslim Aida i grada Tuzle na realizaciji ovog projekta sufinansiranje bilo 40% grad Tuzla, 40% Muslim Aid i 20% dakle korisnici“, naveo je Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika Tuzle za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljopriveredu.

Osim ovog projekta, Grad Tuzla je poljoprivrednicima u ovoj godini i sa federalnog nivoa osigurao 10.000 maraka za nabavku dizel goriva te 50.000 s nivoa kantona.

federalna.ba

Tuzla Muslim Aid plastenici
Drugi korpus ARBiH Tuzla
0 29.09.2023 19:35
Biseri tuzlanske arhitekture Tuzla arhitektura
0 28.09.2023 22:44
saobraćajna nesreća Tuzla
0 21.09.2023 08:31