videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Gorskim službama spašavanja donirana oprema vrijedna preko 41 tisuću eura

U sklopu projekta jačanja kapaciteta i razvoj gorskih službi spašavanja u BiH koji provode Češka razvojna agencija, Gorska služba Češke Republike, Ministarstvo sigurnosti BiH i Savez gorskih službi spašavanja u BiH, danas je gorskim službama donirana oprema vrijedna preko 41 tisuću eura. Uručila ju je veleposlanica Češke Republike u BiH pri tom naglašavajući važnost gorskih službi svugdje u svijetu pa tako i našoj zemlji. Nažalost, gorske službe spašavanja u BiH nemaju status koji zaslužuju i njihov položaj nije sukladan poslu koji, zapravo, obavljaju svakodnevno

Veliki broj turista iz Češke posjeti našu zemlju i nije rijedak slučaj da upravo njih, jer su ljubitelji planina, spašavaju upravo pripadnici Gorske službe. U prijateljskoj Češkoj su toga itekako svjesni i, kažu,  da im se donacijom i uopće projektom žele na neki način i odužiti.

“Znam da je komplikovana struktura vaše države i kompletna struktura sistema gorskih službi, ali naši kolege iz Gorske službe Češke Republike rado bi doprinijeli tomu da i struktura postane efikasnija”, navela je Ivana Hlavsova, veleposlanica Republike Češke u BiH.

Preglomazan birokartski sustav, podijeljene nadležnosti i, na koncu, neučinkovitost su dovele  do toga da gorske službe spašavanja,nažalost, nemaju zasluženo mjesto u sustavu zaštite i spašavanja. U Ministarstvu sigurnosti pak žele uz pomoć kolega iz Češke riješiti njihov status.

“I na osnovu te analize  i iskustava kolega iz GS Češke dođemo do nacrta Zakona o GSS u BiH kojim bi se definisao njihov statu, uloga, nadležnost i način financiranja”, rekao je 
Idriz Brković, šef Odsjeka za mjere zaštite i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH.

“Mi smo služba i mi želimo biti služba i nastojimo to biti. Mi smo već dokazali puno puta na terenu, svaki put kad se dogodi incident policija nas zove. I mi se tako i ponašamo”, kaže  Zdenko Marić, predsjednik Upravnog odbora GSS u BiH.

Inače, donirana oprema koja će poslužiti sigurnijem boravku u prirodi samo je jedan dio projekta. Planirano je i školovanje spasitelja, ali i razmjena iskustava sa češkim kolegama.

federalna.ba

GSS BiH oprema donacija
Doma zdravlja Tuzla donacija
0 29.03.2024 18:41
skladište Oružane snage BiH Visoko donacija
0 06.12.2023 12:39
Crveni križ Italije Crveni križ/krst Bosne i Hercegovine donacija
0 28.11.2023 17:10
Udruženje UOMO Cazin donacija
0 15.11.2023 10:27