Goraždanski maratonac Emir Hastor sutra putuje na Berlinski maraton
(Izvor: Fena/Elma Geca)

Goraždanski maratonac Emir Hastor sutra putuje na Berlinski maraton

Najuspješniji goraždanski atletičar, jedan od najboljih maratonaca u BiH, sutra putuje u Njemačku gdje će u nedjelju, 24. septembra učestvovati na Berlinskom maratonu, jednom od najelitnijih svjetskih maratona.

Hastor napominje da je obavio kvalitetne pripreme za ovaj prestižni sportski događaj na kojem se očekuje učešće oko 50.000 trkača.

Berlinski maraton ubraja se među šest najmasovnijih maratona u svijetu i konkurencija će biti izuzetno jaka s obzirom da se očekuje učešće najboljih u muškoj i ženskoj konkurenciji iz cijelog svijeta, među kojima i svjetski rekorder, Kenijac Eliud Kipchoge - pojašnjava Hastor koji je normu za učešće na Berlinskom maratonu ostvario krajem prošle godine u Zagrebu.

Višestruki državni prvak, dvostruki u maratonu, jednom u polumaratonu i aktuelni državni prvak na 10.000 metara na stazi, vjeruje da će svoj grad i državu predstaviti na najbolji mogući način, a sa Hastorom u Berlin putuje i njegov trener, predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman.

- Uradili smo sve što je do nas, i ja se nadam da ćemo napraviti dobar rezultat. U posljednja tri mjeseca pretrčali smo preko 2.000 kilometara, odradili blizu 150 treninga. Obišli smo naš kanton, da kažem, uzduž i poprijeko,  od Hranjena, Bijelih voda, Rude glave, šetališta pored Drine, a najviše treninga smo odradili na našem gradskom stadionu, a također u sklopu priprema bilo je utrka širom BiH na koje smo išli da provjerimo formu za Berlin - pojašnjava on.

Hastor je svjestan da ga očekuje jako zahtjevna staza duga 42 km, ali dodaje da je dobro odrađena njena analiza te se nada da neće biti većih problema savladati je.

- Očekuje me najbolja staza u Evropi koja je ravna, imamo jedan uspon od 25 do 28 kilometra, a poslije opet ide ravni dio. Pravimo jedan veliki krug ulicama Berlina i ne prolazimo dva puta ni na jednom mjestu. Sigurno će biti mnogo zahtjevno ali spreman sam dati i posljednji atom snage za što bolji rezultat. Direktan prijenos Berlinskog maratona može se pratiti na Areni sport 1 u nedjelju od 9.15 sati – napomenuo je Hastor.

Učešće jedinog bh. predstavnika s ispunjenom normom na Berlinskom maratonu podržala je Vlada BPK, kantonalno ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku kulturu i sport, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, Prevent Grupacija i drugi sponzori.

federalna.ba/Fena

atletika maraton Emir Hastor