'Osim izborima u BiH, vlasti se trebaju baviti izborima u RH'
(Izvor: AA)

'Osim izborima u BiH, vlasti se trebaju baviti izborima u RH'

Udruga građana Gong predlaže da se Hrvatska izbornom reformom podijeli na šest izbornih jedinica za pravednije izbore jer ocjenjuju da postojeća podjela narušava temelje demokracije, odnosno snagu biračkog glasa građana.

Objavom popisa stanovništva ponovno se aktualizirala nužnost promjene izbornih jedinica, ističu članovi Gonga koji hrvatsko političko vodstvo upozoravaju već desetljeće i nude rješenje kojim bi se u Hrvatskoj ostvarila jednakost biračkog prava, a izbori bili ustavni.

Gong je organizacija koje se više od dva desetljeća zalaže za demokratizaciju političkog sustava u Hrvatskoj, što uključuje sustavnu reformu izbornog i referendumskog zakonodavstva koje se ponajprije odnosi na izborne jedinice, navela je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

“Hrvatska ima zapušteno izborno zakonodavstvo, nejednakost izbornog glasa, parlamentarne izbore koji su nezakoniti i neustavni. Imamo desetljeće neodgovornosti vladajućih političara”, poručila je Ivković Novokmet i potom istaknula:

“Gong ustavna načela o političkoj jednakosti građana, ustavnost i zakonitost izbora smatra jednim od temelja demokratskog političkog sustava. Ako svaki glas ne vrijedi jednako u praksi, demokracija je ugrožena. Očekuju nas parlamentarni izbori 2024. godine i želimo vladajućima poslati poruku da je sada krajnje vrijeme za izbornu reformu.”

Predsjednik Vijeća Gonga Berto Šalaj podsjetio je da je vladajuća koalicija u siječnju ove godine najavila izmjene izbornog zakonodavstva kako bi “težina“ biračkog glasa hrvatskih građana bila u okvirima zakonskih odstupanja. Šalaj ističe kako postojeće izborne jedinice direktno na više razina utječu na ishod parlamentarnih izbora u Hrvatskoj od 2000. godine.

“Ako promatramo izbore kroz ovaj model, svi izbori održani po tom modelu u Hrvatskoj od 2000. bili su neustavni. Hrvatska politička elita pitanje izbornih jedinica odlučila je ponovno ‘gurnuti pod tepih’. Stoga ih sve skupa pozivamo da se, osim izbornim zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini, moraju baviti i manjkavostima u hrvatskom izbornom zakonodavstvu. Ukoliko se navedene promjene uskoro ne dogode, pozivamo Ustavni sud da se ponovno, odlučnije nego do sada, angažira po pitanju izbornih jedinica”, poručio je Šalaj.

Član Gonga i profesor na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) Goran Čular, autor rada “Hoće li i sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti neustavni?”, predstavio je Gongov prijedlog prema kojem bi se Hrvatska podijelila na šest izbornih jedinica koje bi pratile granice županija, u kojima bi se birao različit broj zastupnika, a koji bi uvažavao ustavnu jednakost biračkog prava.

“Podjela na šest izbornih jedinica koju Gong zagovara donosi stvarnu jednakost biračkoga prava i ispravlja nelogičnosti postojeće geografske podjele. Manji broj izbornih jedinica s većim brojem zastupnika koji se u njima biraju, poboljšava i druge elemente hrvatskog razmjernog modela. Podjela mandata listama sada će biti razmjernija postotku osvojenih glasova, a praktički će biti gotovo nemoguće da stranka koja prijeđe prag ostane bez mandata, što se do sada događalo”, pojasnio je Čular.

Ocjenjuje kako u trenutnoj podjeli na deset izbornih jedinica, pri čemu svaka bira po 14 mandata, broj birača smije odstupati do pet posto, što je trenutno neostvarivo.

“Priča o podjeli na izborne jedinice nije priča o novoj regionalizacija Hrvatske, jer Gongov prijedlog polazi upravo od postojećih županija”, dodao je Čular.

Osnova za podjelu mandata po jedinicama u Gongovom prijedlogu novi je popis stanovništva iz 2021. godine, s tim da se broj zastupnika po jedinicama kreće od 17 u prvoj izbornoj jedinici do 29 u šestoj izbornoj jedinici.

Stoga Gong javno poziva na izbornu reformu u Hrvatskoj o kojoj želi otvoriti javnu raspravu.

federalna.ba/AA
GONG Hrvatska izbori Bosna i Hercegovina
Mreža izbori Predsjedništvo BiH
0 05.07.2022 22:20
Predsjedništvo BiH izbori kandidati
0 05.07.2022 20:17
Zoran Milanović Hrvatska
0 05.07.2022 13:03
Hrvatska naftni derivati cijene
0 04.07.2022 13:37